Belföld

Milliárdosokkal köpködi a szotyolát Orbán Viktor

orbán viktor és mészáros lőrinc (orbán viktor, mészáros lőrinc, )
orbán viktor és mészáros lőrinc (orbán viktor, mészáros lőrinc, )
Többek között a világ egyik leggazdagabb emberével, a legfüggetlenebb főügyésszel és az egyik legsikeresebb magyar vállalkozóval osztja meg VIP-páholyát a miniszterelnök. Jó ómen a közös sportélmény.

Orbán Viktor futballrajongó hírében áll, közéleti szerepléseit gyakran színesítik focimeccsek, a legtöbb focidrukkerhez hasonlóan pedig nem egyedül, hanem ismerősei, családtagjai társaságában látogat el a mérkőzésekre.

Megnéztük, kikkel osztja meg VIP-páholyát a kormányfő, cikkünk végén pedig arról szavazhat, hogy a politikusok, milliárdosok és nagyvállalkozók közül kivel menne el a legszívesebben egy futballmérkőzésre.

 FC DAC 1904-AS Trenčín, dunaszerdahelyi stadionavató

meccs2
Eredeti fotó: parameter.sk, grafika: 24.hu

Hétvégén például a közbeszerzési-kommunikációs mágus Csetényi Csabával és az Interpol nemzetközi körözési listájáról frissen lekerült Hernádi Zsolt Mol-vezérrel izgulta végig a dunaszerdahelyi stadion avatómérkőzését. Mindketten jó okkal ülhettek a miniszterelnök közelében. Az egykor Rogán Antal Pasa-parkbeli szomszédjaként ismertté vált vállalkozó cégei reklámközvetítői, valamint közzétételi díj címen 900 millió, de akár 1,9 milliárd forintot is zsebre tehettek az október 2-i népszavazási kampánnyal, valamint annak felvezetésével. Csetényi tehát cégein keresztül fontos szerepet töltött be a matematikailag érvénytelen, politikailag sikeres kvótereferendum előkészítésében. De a bizalomra már korábban is rászolgált, az üzletemberről korábban a hvg.hu írt portrét.

Hernádi Zsolt jelenléte is teljesen indokolt volt: a felvidéki stadion felújítási költségeibe névadó szponzorként 2 millió euróval, nagyjából 600 millió forinttal szállt be az állami olajvállalat. A Mol-vezér pedig már nyugodtan utazgathat, hiszen szűk két hete az Interpol végrehajtó bizottsága utasította el azt a horvát kérést, hogy újítsák meg az elfogató parancsot Hernádi Zsolttal szemben (az Ivo Sanader-Hernádi botrányról itt írtunk bővebben). Hogy a horvát ügyészség újra beadja-e a kérelmet, az még kérdéses, az viszont már biztos, hogy a magyar hatóságok nyáron elutasították szarajevói ügyészség jogsegélyre irányuló kérését. Hernádit az Energopetrol bosnyák olajcég  privatizációja körüli ügyben akarták tanúként kihallgatni, ám nem kaptak segítséget, mivel Magyaroszág csak olyan bűncselekményekkel kapcsolatban nyújt jogsegélyt más országok hatóságainak, amelyeket a magyar törvények is büntetnek.

Magyarország-Ausztria, foci-Eb

 MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A miniszterelnök természetesen személyesen követte a magyar válogatott szereplését a franciaországi futball Eb-n. A bordeaux-i, legendás Magyarország-Ausztria csoportmeccset július 14-én Csányi Sándorral, az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökével és Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével és édesapjával, Orbán Győzővel nézte meg a stadion VIP-páholyában. Csányi Sándort 2010-ben választották az MLSZ elnökévé, néhány hete pedig a Forbes Magyarország leggazdagabb embereként írt róla 283,1 milliárd forintos becsült vagyonával. Sőt: idén áprilisban a világ leggazdagabb embereinek listájára is felkerült. A Magyar Narancs tavaly decemberben arról írt, hogy

nem nagy kunszt összefutni hétvégente a miniszterelnökkel a bajnoki meccseken.

Mikor a hetilap munkatársa háromszor is bejutott a Videoton VIP-páholyába, Orbán kísérői között felismerte többek között Csányi Sándort is. A cikk szerint a miniszterelnök futball-társasága nem töri magát, ha Orbán nincs ott a mérkőzéseken, nem úgy édesapja, a jól menő vállalkozó, id. Orbán Győző. A kormányfő édesapjáról legutóbb akkor írtunk, amikor kiderült, hogy a többségi tulajdonában álló cég nagyot kaszálhat az egyre költségesebb vizes vb-vel.

Magyarország-Elefántcsontpart, felkészülési mérkőzés

Polt Péter és felesége (Array)
Polt Péter és felesége a Parlementben, Fotó: MTI

Gól nélkül zárult május 25-én a Magyarország-Elefántcsontpart válogatott focimeccs, de a miniszterelnök egyet sem búsult, sőt. A hvg.hu szúrta ki, hogy a döntetlent kirobbanó hangulatban ünnepelte Polt Péter legfőbb ügyésszel, képért katt ide. Társaságukban volt a korábban említett Hernádi Zsolt, Csányi Sándor és Garancsi István milliárdos vállalkozó is.

Polt Péter – aki szerint irigykednek rá Európában, annyira független – legutóbb akkor került címlapokra, mikor visszautasította, hogy lánya barátjának kihallgatásáról kérdezzék, pedig az illető a Quaestor-ügy fő vádlottja, Tarsoly Csaba titkára volt. Idén júniusban pedig az azóta felfüggesztett Népszabadság tudta meg, hogy a legfőbb ügyész Balatonfüreden szerzett egy nagyjából 70 millió forintot érő ingatlant magának, ami azonban akkor még nem szerepelt a vagyonbevallásában. Lakótársait az Átlátszó mutatta be.

Polt Péternél azonban gyaníthatóan tehetősebb neje, Polt-Palásthy Marianna,

aki az RTL Klub szerint havi 300 ezer forintot kap a Matolcsy-féle kecskeméti Pallas Athéné Egyetem bővítéséért felelős Kecskeméti Duális Oktatási Zrt.-től. Ráadásul Polt Péter felesége az MNB személyügyekért felelős ügyvezető igazgatójaként havonta bruttó ötmillió forintot keres. Ő ellenőrizte a közpénzköltési-botrányba keveredett Matolcsy-alapítványok gazdálkodását. Polt Péter és Matolcsy György emlékezetes, kedélyes munkaebédjéről itt talál képet.

Debreceni VSC-Rosenborg, Európa Liga-selejtező

Debrecen, 2015. július 30. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezõjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkõzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fenti képünkön a már említett Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa látható a debreceni Nagyerdei Stadion lelátóján Orbán Viktor mellett. Tavaly július 30-án az Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában a Debreceni VSC a Rosenborg ellen játszott. Nem ez az első alkalom, hogy együtt hódolnak szenvedélyüknek: Garancsi a székesfehérvári stadion díszpáholyában Orbán szomszédja, a miniszterelnök barátjaként tartják számon. Garancsi tavaly a Figyelőnek azt mondta: kötélbarátság fűzi Orbán Viktorhoz, amióta 2009-ben együtt voltak egy hegymászótúrán.

Az már egészen biztos, hogy a 2017-es budapesti vizes vb legnagyobb nyertesei között nem csak nagyszerű sportolók lesznek:

Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. 38,5 milliárd forintért végzi el a világverseny tervezési, építési, szerelési munkálatait, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat. A projekben nincsen uniós pénz, az államkasszából finanszírozzák. A Market közbeszerzési sikereiről rendszeresen beszámolunk, többek között ők újítják fel félmilliárd forintért a Fidesz Lendvay utcai székházát, ők építették a Fradi-stadiont 15 milliárd forintért, ők nyerték a MOME 3 millárdos tenderét, egy Kopaszi-gáti ingatlanüzlethez 16,5 milliárdos hitelt kapott az állami Eximbanktól.

A vállalkozó a Forbes a leggazdagabb magyarokat felsoroló listáján a 20.helyet érte el, vagyonát 45,8 milliárd forintra becsülték. A Magyar Narancs decemberben arról írt, hogy Garancsi nem Orbán noszogatására próbálta ki magát a futballbizniszben, állítólag nem is ismerte a miniszterelnököt, amikor megvette a Videotont.

Videoton-Diósgyőr, Magyar Kupa nyolcaddöntő

Felcsút, 2014. április 21. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mészáros Lõrinc, a Puskás Akadémia elnöke (k) a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én. MTI Fotó: Beliczay László
Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én. Fotó: MTI/Beliczay László

A Magyar Narancs már említett cikkében számol be róla, kollégájuk hogyan követte a tavaly októberi Videoton-Diósgyőr meccset mindössze 10 méterre a miniszterelnöktől. Orbán mellett a VIP-páholyban sportvezetők mellett ott volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester is.

Nem csoda, hogy Mészáros gyakori vendég a miniszterelnök által használt VIP-páholyokban, a gázszerelőből lett nagyvállalkozó egyszersmind a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke is. Jelentős üzletei sikereiről és a Mediaworks körüli sajtóhírekről bővebben itt írtunk. A Fidesz-KDNP-s polgármester idén szeptemberben százmilliós alapítványt hozott létre, Magyarország 30. leggazdagabb embere a 30 év alatti, felsőoktatásban tanuló diákoknak adna ösztöndíjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik