Belföld

Fiatalokat toboroz a Lázár alá tartozó hírszerzés

A kormány számára különösen fontos a hivatal munkája, ezért növelik a létszámot.

Várja a fiatalokat a Lázár János felügyelete alá tartozó hírszerző szerv, az Információs Hivatal. A szervezet oktatási igazgatója, Simon Csaba a szegedi egyetemen tartott előadást, amiről a Délmagyarország számolt be.

Simon elmondta: a hivatal elsősorban az országhatáron kívül dolgozik, a műveleti tisztek által megszerzett információk a kormányzati döntések megalapozását szolgálják. Azt a kormány határozza meg, hogy miről akar a hírszerzés útján tájékozódni, a szervezet pedig olyan adatok, értesülések, dokumentumok megszerzésére képes, amelyeket hivatalos csatornákon nem lehet megismerni.

Az oktatási igazgató közölte, hogy a kormány fontosnak tartja munkájukat, mert az utóbbi években egyre több költségvetési támogatást kapnak. Így arra is lehetőségük van, hogy növeljék a szolgálat létszámát. A külföldön dolgozó műveleti tisztek munkája „csibészesebb”, az itthon dolgozó értékelő-elemzők az íróasztal mellett végzik feladatukat – mondta. Azonban mindkét munkához komoly jogi, közgazdasági, informatikai és speciális hírszerző szakismeretek szükségesek.

Az előadáson kiderült, hogy az utóbbi években a fiatalok körében vonzóvá vált a hírszerző hivatás, az Információs Hivatal tisztjeinek 61 százaléka negyvenévesnél fiatalabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik