Budapest, 2016. november 21.
Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetője, alkotmánybíró-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2016. november 21-én. Az országgyűlési képviselők november 22-én négy alkotmánybírót választhatnak, továbbá Sulyok Tamást nevezhetik ki a testület elnökének a kormánypártok és az LMP megállapodásának eredményeként.
MTI Fotó: Soós Lajos
Belföld

Egy kakukktojás is akad az AB jelöltjei közt

24.hu
24.hu

2016. 11. 21. 14:29

Korábban a témában:

Négy alkotmánybíró-jelöltet hallgatott meg az igazságügyi bizottság hétfőn, akik között akadt egy markáns különutas, egy kakukktojás, egyvalaki, aki szembemegy a többiekkel:

ez Schanda Balázs, akinek nincs szemüvege!

Ennél azért fontosabb persze, mit mondtak a jelöltek a bizottsági meghallgatásukon. Hörcherné Marosi Ildikó kúriai bíró szerint pl. dialógus kell az AB és a Kúria között. Az AB-nek hagyni kéne a bírókat dönteni és mérlegelni.

Budapest, 2016. november 21.
Marosi Ildikó, a Kúria bírája, alkotmánybíró-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2016. november 21-én. Az országgyűlési képviselők november 22-én négy alkotmánybírót választhatnak, továbbá Sulyok Tamást nevezhetik ki a testület elnökének a kormánypártok és az LMP megállapodásának eredményeként.
MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: MTI /Soós Lajos

Az említett Schanda Balázs – mellesleg egyetemi tanár – szerint szakmai felkészültség, lelkiismeret és józan ész szükséges az alkotmánybírósági poszthoz. Szerinte az államnak óvnia kell a környezetet, a családot, a nyelvet. A nyugati szakikra sokat hivatkozó Schanda szerint elbizonytalanodott az emberkép és a közösségi identitás is. Az alaptörvény szerint a jogélet mércéjévé válhat.

Az azonos neműek házasságával kapcsolatban azt mondta, a mégoly briliáns szakmai levezetések sem vezethetnek abszurd, józan észnek ellentmondó eredményre.

Szabó Marcel zöldombudsman (hosszabban: az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese) nagyon szépen szavalt az alaptörvényről: “szövetség a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között” – mondta róla. Szóba hozta az atomenergiai beruházásokat is (mondjuk ki, Paks 2-t), amikben a létező legnagyobb nyilvánosság híve.

Budapest, 2016. november 21.
Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes, alkotmánybíró-jelölt meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2016. november 21-én. Az országgyűlési képviselők november 22-én négy alkotmánybírót választhatnak, továbbá Sulyok Tamást nevezhetik ki a testület elnökének a kormánypártok és az LMP megállapodásának eredményeként.
MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: MTI / Soós Lajos

Végül Horváth Attila jogtörténész, egyetemi tanár, aki jelenleg az alaptörvény nemzeti hitvallásának kommentárján dolgozik szintén szólásra emelkedett. Ő a történeti alkotmányt dicsérte, teljes joggal, tegyük hozzá.

A kormánypárti többség a bizottságban mind a négy jelöltet támogatta. Staudt Gábor azzal magyarázta a jobbikos tagok szavazástól való távolmaradását, hogy a jelöltekkel nincs bajuk, csak a jelölési folyamattal. MSZP-sek meg se jelentek az ülésen. A tervek szerint kedden szavazhat az Országgyűlés az alkotmánybírákról.

Budapest, 2016. november 21.
Horváth Attila jogtörténész, alkotmánybíró-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2016. november 21-én. Az országgyűlési képviselők november 22-én négy alkotmánybírót választhatnak, továbbá Sulyok Tamást nevezhetik ki a testület elnökének a kormánypártok és az LMP megállapodásának eredményeként.
MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: MTI / Soós Lajos

A Fidesz-KDNP az LMP-vel kötött paktumnak hála feltöltheti az AB hiányzó négy helyét, valamint elnökké emelheti Sulyok Tamás alkotmánybírót. Ezekhez kétharmad kell, az új bírókat 12 évre nevezik ki.

(Híradó.hu)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.