Belföld

Az élet egy gyoda: megépült az első okoskerítés a határon

Ami a nyugati országoknak az okostelefon vagy az okosóra, az nekünk az okoskerítés. Elkészült az első, tíz kilométeres mintaszakasz a szerb határon.

Tíz kilométer hosszan elkészült a kettős védvonal a magyar-szerb határon – hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában. A tudósítás szerint a határzárat kiegészítő második kerítés mintaszakasza – amit a büntetés-végrehajtás épített – Bácsszentgyörgy és Gara között épült meg. A megerősített határzár itt már egy gyorstelepítésű drótakadályból (gyoda) és két kerítésből áll. A kerítések között van egy árok, itt fut a manőverút is.

Továbbépítése esetén a kettős védvonalat intelligens jelzőrendszerrel és kamerákkal szerelik majd fel. Az “okoskerítés” teljes kiépítése után a jelenleginél jóval kevesebb rendőrre és katonára lesz szükség a déli határon.

Az új, három méter magas és ponthegesztett dróthálóval megerősített kerítést intelligens jelzőrendszerrel szerelték fel. Ezekben 10-15 centiméterenként érzékelők vannak, amik jelzik, ha valaki hozzájuk ér. A biztonsági rendszert hő- és mozgásérzékelő kamerák egészítik ki. Jelenleg a berendezéseket kiszolgáló, a föld alatt futó optikai kábeleket telepítik.

Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó a Híradó.hu-nak azt mondta, hogy az “okoskerítés” kiváltja az élőerő egy részét, így olcsóbbá válik a határ őrzése. Hosszabb távon mindenképpen megtérül a hatása – tette hozzá. A portál azt írta, a határzár megerősítéséről augusztusban beszélt először a miniszterelnök. A mintaszakasz továbbépítéséről a kormány dönt majd.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik