Belföld

Leszámoltak a kétszázezer illegális SIM-kártyával

Továbbra is őrzik anonimitásukat azok a SIM-kártya-használók, akikhez jutott abból a 200 ezer darabból, amit szervezett bűnözői körök vásároltak egy hajléktalan nevére, írja a Magyar Idők. 

A lap szerint szerdán több mint 180 ezer SIM-kártya működését korlátozták részlegesen a szolgáltatók, miután határidőig nem jelentkeztek az azonosítási felhívásra a használók. Ez része annak a 200 ezer SIM-kártyának, amit szervezett bűnözői körök egy hajléktalan nevére vásároltak, a mobileszközökből a brüsszeli, illetve a párizsi merényleteket végrehajtó terroristasejt tagjai is kaptak.

Az elmúlt napokban a mobilszolgáltatók összehangolt módon kezdtek az ellenőrzéshez: minden kártyára egy SMS-t küldtek, amelyben figyelmeztették a szám használóit, hogy azonosítsák magukat, amire 15 nap állt rendelkezésre. Az ügyfeleknek szerdáig személyesen kellett megjelenniük valamelyik ügyfélszolgálati irodában, ám ennek nagyon kevesen tettek eleget.

A Magyar Idők szerint bőven tíz százalék alatt van azok aránya, akik reagáltak az azonosítási üzenetre. Aki nem tett ennek eleget, annak a kimenőforgalmát a mai naptól korlátozták a szolgáltatók, így ezeket a kártyákat a lap szerint már nem lehet bűncselekmény elkövetésére használni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik