Belföld

Black Friday: minden, amit az őrületről tudni kell

Tavalyhoz hasonlóan idén sem sikerült egyetlen napot találniuk a kereskedőknek, így bár "hivatalosan" csak jövő pénteken van fekete péntek, itthon már holnap is több helyen találkozni akciókkal. Ezeket szedtük most össze nektek a technikai tudnivalókkal együtt.

Extreme Digital

Az Edigitalnál 18-án lesz fekete péntek, ahol egyelőre titok, milyen termékeket áraznak le (tavaly többek között iPhone-okra is le lehetett csapni), több dolog viszont biztos. Az egyik az, hogy akár féláron is hozzá lehet jutni dolgokhoz, amiket ingyen szállítással az otthonunkba, vagy akár a munkahelyre is kérhetünk. Igaz, előfordulhat, hogy akár két hetet is várni kell, így aki hamarabb magáénak szeretné tudni a vásárolt árukat, az kérhet bolti átvételt.

Pontos indulási idő nincsen, egyelőre annyi fix, hogy holnap hajnalban “valamikor” startol az akció, így éjfélig felesleges fennmaradni, de ébredés után mindenképpen érdemes ránézni a telefonunkra.

Annyit még tudnotok kell, hogy halmozás nincs: egy e-mail címmel egy termékből csak egyet lehet megvenni – ez valahol egyébként érthető. Ha valaki feledékeny, feliratkozhat a cég hírlevelére is, így emlékeztetőt kap az indulásról.

bfed
edigital.hu

eMag

Az eMag egy héttel később, tehát a hivatalos napján csatlakozik rá a fekete péntekre, így aki lemaradt az Edigital akcióiról, annak érdemes lesz itt körülnéznie. Az oldal harmadjára rendezi meg a pénteki eseményt, aminek a népszerűségét jól jelzi, hogy tavaly csak az ő honlapjukra 1,7 millióan látogattak el – tízből négyen mobilról. Apropó okoseszköz: érdemes letölteni a cég appját, ugyanis pont emiatt idén beépítettek egy “Fizetés egy kattintással” opciót is, így nem kell hosszú űrlapokkal bajlódni.

Tavaly 187 ezer terméket rendeltek tőlük egyetlen nap alatt, amivel sikerült megduplázni (3,25 milliárd forintot) a 2014-es árbevételt.

Idén az eMag 450 ezer akciós termékkel készül.

keyvisual-e1479220946252
emag.hu

Media Markt

A Media Markt is 18-án akciózik, náluk nem ritka a 80 százalékos kedvezmény sem, az ingyen szállítás pedig alap.

feecms_x_x_x

Telekom

A cég kicsit tágan értelmezi a fekete péntek fogalmát, ugyanis náluk vasárnapig terjed az akció. Arról ők sem csepegtettek információt, hogy mely készülékeket akciózzák le és mennyivel, az viszont biztos, hogy aki okostelefont venne és siet, az nézzen fel a Telekom oldalára, ugyanis órákkal az Edigital előtt, már éjfélkor elkezdik az akciót.

BestByte

A BestByte is a november 25-e mellett tette le a voksát, és sokat ők sem árulnak el, annyit viszont igen, hogy lesz olyan termék, amit 66 százalékkal olcsóbban, azaz harmadáron lehet majd megvenni. Ők is a hírlevél-feliratkozást ajánlják azoknak, akik feledékenyek vagy mindenki előtt értesülnének a nyitásról.

bestbyte.hu
bestbyte.hu

Bútoraim.hu

Bár főleg a tech webshopok akcióznak a fekete pénteken, azoknak sem kell szomorkodniuk, akik inkább valamilyen bútort vagy lakáskiegészítőt vennének. A Bútoraim.hu elég titokzatos: nem lehet tudni, mikor kezdik a leárazást, milyen termékek és mennyivel lesznek olcsóbbak, pláne úgy, hogy ők a többi üzlethez képest ugyanazért a termékért sokszor alacsonyabb árat kérnek. Szóval itt is a hírlevélre kell feliratkozni, ha minderről értesülni szeretnénk majd. Megkerestük az oldal üzemeltetőjét, aki annyit azért elárult, hogy a loft bútorokra 40 százalék kedvezmény lesz, a puffok közül pedig több féláron lesz.

butoraim-hu

Kreatív Játék

Ha valaki se elektronikai, se lakberendezési cuccot nem akar venni, de mondjuk van gyereke, akkor számukra van egy jó hírünk: a Kreatív Játék is akciózik. Náluk egyelőre nem tudni, mit, mivel azonban 15 ezer forint felett ingyen szállítás van, így akár a gyerekek/rokonok karácsonyi ajándékait is beszerezhetitek – ha egyedül nem éritek el a határt, álljatok össze kollégákkal, barátokkal vagy ismerősökkel.

kreativjatek.hu
kreativjatek.hu

Ruhafalva

A ruhák sem maradnak ki az őrületből, ugyanis a kuponos hétvégék után a Ruhafalva fekete pénteket tart. Igaz, csak a gyerek(es)ek járnak jól, ugyanis azokat lehet megvenni féláron.

Fashion Days

Még mindig a ruháknál maradva: a Fashion Days sem marad ki, ők november 25-re időzítenek és azt írják, közel 700 ezer új termékkel, akár 90 százalékos kedvezménnyel és ingyenes kiszállítással készülnek aznapra. A portálon egyébként is rengeteg akcióba belefutni, így viszont érdemes egy pár napot várni egy tervezett vásárlással.

fashiondays.hu
fashiondays.hu

ShopAlike

A több mint 100 bolt kínálatát összegyűjtő ShopAlike idén külön aloldallal és játékkal készült a Black Friday-re, ahol kategóriák szerint (divat, kiegészítők, lakberendezés, stb.) lehet böngészni a termékek között

shopalike.hu
shopalike.hu

Stylebolt

Ha valaki Apple kiegészítőket venne, mindenképpen várja ki a november 25-öt, ugyanis a Stylebolt a hónap utolsó hétvégéjén elég sokat leáraz közülük. Egyelőre nem sokat tudni arról, hogy konkrétan miket, csak a termékkategóriákat, mindenesetre a Facebook-oldalukon lájkvadászós posztokkal már csepegtetik az infókat.

Mindenesetre, ha online vásároltok, ne feledjétek a pentek25 kódot!

A 100 százalékos kedvezmény vajon tényleg azt takarja, hogy lesz, amit ingyen adnak?

stylebolt.hu
stylebolt.hu

Egyébként mi is ez a Black Friday?

Több éve nyoma sem volt a fekete pénteknek és a cyber mondaynek itthon, így a glossy magazinok kuponos hétvégéit leszámítva esély sem volt arra, hogy valaki akciósan vásárolja meg a karácsonyi ajándékokat. Felmerül tehát a kérdés: honnan jött és mi ez az egész?

A fekete péntek az Egyesült Államokból indult és több évtizedes hagyománya van. A hálaadást (november negyedik csütörtökje) követő nap, 1932 óta pedig a karácsonyi vásárlás(i láz) első napját jelöli. Ilyenkor nemcsak korábban nyitnak ki az üzletek (van, hogy 4-5 órakor és az éjfél sem ritka), de tovább is tartanak nyitva és bár nem ünnepnap, egyes államokban (például Kaliforniában) a közalkalmazottaknak pihenőnap.

Nem lesztek gép- vagy boltközelben a hétvégén? Semmi baj, pont az ilyenekre találták ki a cyber mondayt, azaz a cyber hétfőt. A kereskedők rájöttek ugyanis, hogy

sokan nem tudnak a fekete pénteken bevásárolni az akciós cuccokból, ők a hétvégét követően online nézelődnek a leértékelt termékek után.

Éppen ezért több mint tíz évvel ezelőtt úgy döntöttek a webshopok, hogy hétfőn (is) akcióznak, így nem kellett aggódnia senkinek, hogy a hálaadás utáni napokban nem jut el a boltokba. Nálunk kialakult rendszer nincs (a black friday is általában legalább két napot jelent itthon), így a cyber hétfőn is (idén november 28-án) inkább a külföldi webshopok felé érdemes venni az irányt.

Ha erről is lecsúsztatok, akkor nagy csodára már ne számítsatok: itthon csak elvétve lesznek kuponos napok a plazákban (az Allee-ban például december 11-én), a hazai üzletek csak karácsony után, december 27-én tartanak kollektív leárazásokat.

Ugye nem vernek át? :(

Ha megbízható, jól ismert boltokból (a fentiek közül bármelyik) rendeltek, akkor nagy meglepetés nem érhet titeket, maximum annyi, hogy nagyon durván félreáraznak egy terméket és törlik a rendeléseteket. Bár nem fekete péntek keretében, de a H&M-nél nemrég volt hasonló. Legyen gyanús, ha egy oldalon nem lehet bankkártyával vagy Paypallal fizetni, rossz a helyesírás, igénytelen a kinézet és gyanúsan alacsonyak az árak, illetve nem hallottál még előtte, csak eléd dobta a Facebook vagy a Google. Egyébként van egy remek posztunk, ahol összeszedtük neked, mire figyelj, hogy ne kelljen pár nap múlva a fejed fogni a “kihagyhatatlan” ajánlatok miatt.

Mire számítsak?

Aki volt már Glamour-napokon, az tudja, mi megy ilyenkor. Aki nem, annak egy kis külföldi ízelítő: így vásárolnak az emberek az Egyesült Államokban vs. az Egyesült Királyságban. Mondjuk a 2009-es sajtrohamot semmi nem übereli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik