Belföld

Riasztás adtak ki a viharos szél miatt

szelvihar(1)(7)(430x286).jpg (szélvihar)
szelvihar(1)(7)(430x286).jpg (szélvihar)
Olyan ereje lehet, amitől nemcsak a meteorológusok, hanem a katasztrófavédők is óvnak.

 

Citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat három megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) megyére, illetve külön elsőfokú riasztást észak-keleti járásokra a szélvihar miatt, mivel a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70-80 km/órát.

Erre már külön figyelmeztet honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is.

A 70 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat:
szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket, súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit, könnyű épületeket dönthet össze,
közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő, fákat törhet ki.

Vasárnap napközben egyébként a Dunántúlon általában napos, gyengén felhős idő várható, és a Dunától keletre is mind nagyobb területen csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre a nap. Az északkeleti tájakon estig borult marad az ég, kisebb havazás is lehet. A hőmérséklet délután 1 és 5 fok között várható. Késő estére -3 és +1 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn északkeleten, keleten változóan, másutt csak kissé lesz felhős az ég, több-kevesebb napsütés mindenhol lesz. Számottevő csapadék nem várható, de az északkeleti hatánál néhol gyenge havazás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak keleten élénkül meg az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik