Belföld

Orbán Viktor: Jobb hely lesz a világ Trumppal

A miniszterelnök az elbukott alkotmánymódosításról, Törökországról, az amerikai elnökválasztásról és a magyar-brit kapcsolatokról beszélt a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az elbukott alkotmánymódosításról elmondta, továbbra is két lehetséges út áll előttünk.

Mivel a népvándorlás a magyar élet középpontjában lévő legfontosabb kérdés, ezért a politikában is annak kell lennie. Vagy engedünk a népvándorlásnak és akkor elárasztanak bennünket, a terrorveszély megnő, vagy megállítjuk, többségre juttatunk egy bevándorlásellenes politikát.

Ez egy magas horizont, amit meg kell lépni. Ez a pártoktól másfajta gondolkodást igényel. Örülök, hogy a KDNP és a Fidesz fel tudott nőni a feladathoz.

Mint fogalmazott, az ellenzéki pártok, köztük a zsúrpubikból álló Jobbik beleragadt a pártpolitikai dimenzióba, ahonnan nem lehet jó választ adni a kérdésre.

A magyar ellenzék úgy gondolkodik, hogy neki az a jó, ami a kormánynak nem. Nekünk az a jó, ami jó az országnak. A következő hetekben és hónapokban az európia hadszíntéren a KDNP és a Fidesz támogatottságával kell harcolni.

Ehhez most értelmezniük kell a magyar alkotmány migráció tekintetében nem egyértelmű szövegét.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Törökországgal kapcsolatban kiemelte, szokássá vált Európában, hogy nyakló nélkül minősítsenek és bíráljanak országokat.

Magyarország megadja a tiszteletet Törökországnak és a török belső politikai rendszer elrendezését meghagyja a törököknek. Egyetlen erős szempontunk van, hogy megmaradjanak erős országnak. Ránk nézve komoly veszélyt jelenthet, ha meginognak.

Orbán Viktor elmondta, optimista és derűs alkatú ember, ezért bízik benne, hogy Törökország betartja az Európai Unióval kötött megállapodást.

Arra a kérdésre, sejtette vagy remélte Donald Trump győzelmét az amerikai elnökválasztáson, úgy felelt, nem akarja elvenni a jósok, jósnők, kristálygömbből és bélből olvasók munkáját.

A mindenkori magyar miniszterelnöknek az a feladata, hogy jól navigálja az országot a nemzetközi vizeken, és ehhez kell egy kis előérzet. Átléptünk egy küszöbön, ez a Brexittel kezdődött. A nyugati világ huszon-egynéhány éve vergődik, mert ideológiák fogságába estek. Ennek szerintem most vége van, a valóság győzött. Cseh Tamás egyik dalában azt énekli: levelet írt nekünk a valóság nevű nagybátyánk. Most pont ez történik.

Kiemelte, megvannak Amerikába a kapcsolataik, látják és értik, hogyan alakul az ottani politika.

Sok minden nem dőlt még el, jó néhány fontos kérdésben a szakmai politikai álláspontokat most készítik el.

A kép folyamatosan tisztulni fog. A világ jó reményekkel lehet és nézhet a jövő elé. Jobb hely lesz a világ az új amerikai elnökkel.

Orbán Viktor tisztázta, mi szövetségesei vagyunk az Egyesült Államoknak. Nagyon sok árut adunk el nekik, ami sok-sok munkahelyet jelent itthon, jelentős amerikai cégek pedig emberek tízezrének adnak munkát Magyarországon.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Hozzáfűzte, a politikai együttműködés a közelmúltban állandóan zátonyra futott, mert Amerika demokráciát akart exportálni a világba, támogatta a népvándorlási folyamatokat és liberális művilágban élte az életét, amit rá akart kényszeríteni másra is.

Áttérve a szerdai, londoni látogatására, Orbán elmondta, ott is szóba került a migráció.

Az Egyesült Királyság helyzete aránylag egyszerű. Ők korábban nem csatlakoztak a schengeni megállapodáshoz. A gondolkodásunk hasonlít, hogy egy államhatár illegális átlépése bűncselekmény. Ők ezt értik. Nekünk a britek távozása az Európai Unióból veszteség. Gazdaságpolitikai és biztonsági kérdésekben is közel állt egymáshoz a két ország.

Mint fogalmazott, Theresa May-jel megállapodtak, hogy a ma az Egyesült Királyságban dolgozók helyzete nem romolhat, ha a Magyarországon élő briteké sem romlik.

Hangsúlyozta, tiszteletre méltó, ha valaki idegen világban próbál meg boldogulni, mert nem könnyű vendégmunkásnak lenni.

Hiszek a szabadságban. Mindenkinek megvolt az oka, hogy miért vágott bele a külföldi munkavállalásba. Az ország egyre inkább jobb hely lesz, nőnek a bérek, de nem dönthetjük el senki helyett, hogy ki mikor érzi úgy, hogy hazajön. Nekünk az a kötelességünk, hogy Magyarország egy vonzó, derűs hely legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik