Belföld

Másfél milliót akart fizetni a zuglói cserbenhagyó gázoló, hogy ne csukják le

Másfél millió forintot ajánlott óvadékként annak a fiatal nőnek az ügyvédje, aki hétfőn halálra gázolt egy idős embert Zuglóban, majd elhajtott a helyszínről. A bíróság végül ennél valamivel magasabb összeget, kétmillió forintot állapított meg „figyelemmel a kiszabható büntetés nagyságára”.

A 25 éves sofőr a csütörtöki döntés szerint – ahogy azt már megírtuk – ugyan előzetes letartóztatásba került, de bíró óvadék – a már említett kétmillió forint – fejében kiengedne. Ebben az esetben a legenyhébb kényszerintézkedést, lakhelyelhagyási tilalmat rendelnének el vele szemben, illetve nyomkövetőt kapna. Az összeget egyébként az alapján állapították meg, hogy milyen súlyú bűncselekményt követett el a gyanúsított, de figyelembe vették a „személyi körülményeit, vagyoni helyzetét” is.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatásából kiderül, hogy a bíróság úgy véli,  az a

kétmillió forint már „ kellően biztosítani tudja, hogy a gyanúsított az eljárási cselekményeken megjelenjen.” 

A bíróság közölte: az ügyészi indítványt részben megalapozottnak, a védő indítványát viszont megalapozottnak találta. Az nem kérdés, hogy a gyanú megalapozott a nő ellen, ezt alátámasztják a tanúvallomások, a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv, helyszínrajz fényképmelléklet, rendőri jelentések és egyéb iratok is. És bár a bíró úgy látta, hogy a sofőr „baleset utáni magatartása” (hogy nem állt meg a helyszínen és nem hívott segítséget – a szerk.), hogy súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják, amely elkövetéséért súlyos ítélet szabható ki, illetve a sofőr „közlekedési előélete” indokolttá teszi, hogy kényszerintézkedést alkalmazzanak vele szemben, de nem a legszigorúbbat.

 „A kényszerintézkedés alkalmazása ne legyen automatikus, a szabadságelvonás kivételes eszköz, a megvonás vagy korlátozás csak a feltétlenül szükséges esetben és csak a feltétlenül szükséges ideig tartson.” Az emberi jogok fokozottabb tisztelete azt kívánja, hogy a bíró mérlegelése során keresse meg a kényszerintézkedésnek azt a legenyhébb fajtáját, amely még alkalmas a büntetőeljárás sikerének biztosítására” – idézik.

A bíró tehát kiengedné, de a fiatal nő egyelőre előzetesben van. Ennek az az oka, hogy a döntés nem vált jogerőssé, az ügyészség ugyanis kitart amellett, hogy a sofőrnek rács mögött kell maradnia, mert szerintük tartani kell attól, hogy amennyiben az autós szabadlábon védekezik, úgy elszökne vagy elrejtőzne.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragikus baleset a Füredi úton történt délután 2 óra körül. A rendőrség azt közölte, hogy az idős embert eddig tisztázatlan okból és körülmények között gázolta el egy kocsi. A férfi a helyszínen belehalt sérüléseibe. A rendőrség kora este már arról tájékoztatott, hogy a gázoló a történtek után elhajtott a helyszínről. A 25 éves nőt a Szugló utcában fogták el három órával később. A 24.hu kedden úgy értesült, hogy a fiatal nő egy szépségszalonba ment a történtek után. Először a kocsiját találták meg nem sokkal a történtek után a Nagy Lajos király útján, egy bankfiók előtt, a sofőrt pedig az utcán kapták el. Értesülésünk szerint ő maga hívta fel a rendőröket és elmondta, hogy körülbelül merre találják őt. Ez utóbbit egyébként a bíróság is megerősítette. Az M1 szerda este arról számolt be, hogy a fiatal kokaint fogyaszthatott.

Fotó: Mihádák Zoltán/MTI
Fotó: Mihádák Zoltán/MTI

A rendőrség korábbi közleményében azt írta, az ügyben segítségnyújtás elmulasztása miatt indult eljárás, de az ügyészség szerdai tájékoztatásából kiderült, hogy a gyanúsítottnak halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt is felelnie kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik