Az Országgyűlés plenáris ülése
Belföld

Közpénz, adók, büdzsé – Rázós ügyekkel zárja a hetet a Tisztelt Ház

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 11. 11. 06:29

A nemzetgazdasági miniszter öt javaslatát tárgyalja ma az Országgyűlés, általános vitát tartanak például a jövő évi költségvetés módosításáról és a kormány adócsomagjáról is.
Korábban a témában:

Az ülésnap reggel 8 órakor kezdődik, az adótörvény változtatásáról szóló javaslat általános vitával. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, bár a 2017-es büdzsében szerepel több termék áfájának csökkentése is, a dohánytermékekért többet kell majd fizetni és az üzemanyagok árához is hozzányúlna a kormány. Varga Mihály szeptemberben járulékcsökkentést lengetett be, ennek azonban se híre, se hamva a tervezetben.

Az ezután napirendre kerülő, a 2017-es büdzsé változtatásáról szóló javaslat többségében már elfogadott jogszabályváltozások átvezetését tartalmazza, egyik pontja pedig jelentősen megemeli a közbeszerzési kötelezettség értékhatárát. A javaslat szerint

  • árubeszerzés és szolgáltatás rendelése esetén 8-ról 15 millióra;
  • építési beruházásnál 15-ről 25 millióra;
  • szolgáltatási koncesszió esetén 25-ről 30 millióra

emelik, ez alatt tehát nem kell közbeszerzést kiírni:

tehát a közpénzek költése átláthatatlanabbá válik.

Általános vitát tartanak az államháztartási törvény módosításáról is, amely egyebek között érinti az önkormányzati gazdálkodást, a költségvetési tartalékfelhasználás egyes szabályait, szélesíti a Pénzügyi Békéltető Testület működését és segíti a Liget Budapest projekt megvalósítását is.

Az utolsó két napirendi pontban a polgári perrendtartást, valamint a foglalkoztatási törvényt érintő módosítások kerülnek terítékre. Az Országgyűlés jövő hét hétfőn, kérdésekkel és azonnali kérdésekkel fejezi be kéthetes munkáját.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.