Belföld

Esőre, havazásra, viharos szélre, hófúvásra figyelmeztetnek

Nyugat felől mediterrán ciklon érkezik.

Péntekre három (Vas, Zala és Somogy) megyére adott ki citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat az esők miatt, mivel 20 milliméternél is több eső eshet. A magasabban fekvő részeken (már 300 méter felett) az esőt egyre inkább havas eső, havazás válthatja fel szombatra virradóan.

Szombaton nap közben még romlik a helyzet: esőre, hóra, szélre és hófúvásra kell készülni. A legtöbb hó (5 centi körül) szombaton napközben az Alpokalján, a Dunántúli-középhegységben valószínű, de a magasabban fekvő részeken ennél nagyobb mennyiség is hullhat.

A kevéssel 0 fok feletti hőmérséklet miatt szombat déltől tapadó hó lehet a Győr-Baja vonaltól nyugatra, nagyobb mennyiség a Zalai-, Somogyi-dombságban, a Mecsekben valószínű.  Szombaton az északira forduló szél a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik (60-70 km/óra). Emiatt a magasabb hegységekben (600 méter fölött) a frissen hulló havat hordhatja.

Az eső miatt narancssárga figyelmeztetés lép életbe Somogy, Tolna és Zala megyében, ahol egy nap alatt 30 milliméternél is több csapadék hullhat. Budapestre, Pest megyére, a Dél-Alföldre, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya, Fehér, Veszprém és Vas megyére citromsárga, elsőfokú a figyelmeztetés.

Havazás és hófúvás miatt Veszprém és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, mert 12 óra alatt több mint 5 centi hó eshet, a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. A szél miatt külön is figyelmeztetik Veszprém, Vas és Zala megyét, ahol óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik