Belföld

Nem egy, hanem két év alatt ürítik ki a bicskei gyermekotthont

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a helyiek már kész tényként kezelik, hogy eladja az állam a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonnak helyt adó Batthyány-kastélyt, az új tulajdonos pedig Mészáros Lőrinc lehet. Akkor arról szóltak a hírek, hogy az épületet év végéig ki kell üríteni, a gyerekeket pedig a bicskei menekülttáborba költöztetik át.

A Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon azzal vált hírhedtté, hogy több volt lakója a nyilvánosság előtt kitálalt: a korábban köztiszteletben álló, állami kitüntetéssel is jutalmazott igazgató szexuálisan zaklatta a gondjaira bízott gyerekeket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megerősítette, hogy bezárják az otthont, de nem a botrány miatt, hanem mert a kormány programjában a nagy létszámú, korszerűtlen intézmények bezárása szerepel.

Mészáros Lőrinc nem először üzletelne Bicskén: az ő cége nyerte meg korábban a helyi uszoda korszerűsítését és a két általános iskola energetikai fejlesztését, és hatalmas földterületei is vannak a környéken. A kastélyból szállodát hozhatnak létre.

Marad a közösségi célú használat

A  gyermekvédelmi főigazgatóság szerdán MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a nagy létszámú gyermekotthonok kiváltási folyamata több évig, ebben az esetben előreláthatólag két évig tart majd.

Jelezték, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság – mint fenntartó – a kiváltási folyamat érdekében már két európai uniós pályázatot nyújtott be egyenként 12 fő ellátására alkalmas lakásotthon építésére, és ezeket továbbiak is követni fogják. Mint írták:

az eddigi gyakorlatnak megfelelően a továbbiakban is biztosított a Kastélypark és az épület közösségi célú használata mind a bicskeiek, mind az odalátogató turisták számára.

A főizgatóság emlékeztetett, a kormány több mint négymilliárd forintot fordít a kiváltási programra, melynek segítségével 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében a gyermekotthonok megújítása és kiváltása. A befejezést követően nem lesz olyan gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal felnőtt és gyermek, aki nagy, zsúfolt és korszerűtlen intézményben kényszerül élni. A program előző – 2,2 milliárd forint keretösszegű szakaszában – sikerült sok, addig nagy gyermekotthonban élő fiatalt kisebb lakásotthonban elhelyezni. A nagy otthonokban lakók száma mostanra kevesebb mint ötszázra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik