Belföld

Pénzért intéztek állampolgárságot a budapesti ügyintézők

24.hu
24.hu

2016. 11. 07. 11:53

Korábban a témában:

Honosítási eljárásokkal kapcsolatos vesztegetési ügyben emelt vádat az ügyészség. Három embert állítanak bíróság elé, méghozzá – egyebek mellett – hivatali vesztegetés bűntette miatt.

Az első- és a másodrendű vádlott munka kapcsán ismerkedett meg, de hamarosan barátnők lettek. Előbbi nő ekkor a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ügyintézője volt, leginkább honosítási eljárások megindításával, illetve az erre irányuló kérelmekkel kapcsolatos ügyintézéssel foglalkozott. Társa pedig idegenrendészeti segítőként járt el külföldi személyek állampolgársággal kapcsolatos ügyeiben. A harmadrendű vádlott az utóbbi nő élettársa volt.

A vádirat szerint a másodrendű vádlott 2013. elején azzal kereste fel az elsőrendű vádlottat, hogy pénzért cserébe – hivatali kötelezettségét megszegve – kedvezően járjon el olyan ügyfelek egyszerűsített honosítási ügyeiben, akik a jogszabályi feltételeknek nem feleltek meg,  vagy azért, mert nem jelentek meg személyesen a hivatalban, vagy mert nem beszéltek magyarul.

A megállapodás szerint a másodrendű vádlott a kérelmezőktől körülbelül 250 ezer forintot kért,ebből ügyletenként 10-20 000 forintot, de legfeljebb 50 ezer forintot adott át barátnőjének. A kérelmeket, az egyszerűsített honosítási eljárás megindításához szükséges iratokat a nő az élettársa közvetítésével juttatta el  az elsőrendű vádlotthoz, aki megindította az egyszerűsített honosítási eljárásokat.

A vád szerint összesen 19 embert segítettek állampolgársághoz. Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott velük szemben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.