Belföld

Egy menekültválság kell ahhoz, hogy foglalkozzunk azzal, mi történik az országon kívül

Kiderült, hogy a magyarokat nem hozza lázba az elnökválasztás. Orbán szerint Magyarországnak Trumpra van szüksége, a politológus elmondja, miért dörgölőzünk ennyire az ő külpolitikájához.

Donald Trump győzelme egy szimbolikus győzelem lenne Orbán számára

– mondta Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a 24.hu-nak. Ugyanis azt senki nem tudja megmondani biztosan, mi lesz a magyar-amerikai kapcsolatokkal az elnökválasztás után, de az látszik, a magyar kormány melyik párt győzelmének örülne jobban.

Július végén tartott beszédet Orbán Viktor a Tusványosi Szabadegyetemen, ahol azt mondta:

Én nem vagyok Donald Trump kampányembere, sose gondoltam volna, hogy fölmerül majd a fejemben az a gondolat, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára.

Meglepő kiállás volt ez a magyar miniszterelnök részéről, főleg úgy, hogy ilyen nyíltan előtte még egyetlen ország vezetője sem állt be valamelyik elnökjelölt mögé. Orbán Viktor nem csak Tusványoson beszélt arról, hogy a republikánus győzelmet támogatná. Július végén az osztrák kancellárral való találkozóján is nyíltan kimondta:

a demokrata külpolitika rossz Európának és szörnyű Magyarországnak. Ezzel szemben a republikánusoké, és egyben a Trump által hirdetett irány jó Európának, Magyarország számára pedig az életet jelenti.

Ekkor Balázs Péter volt uniós biztost kérdeztük Orbán lépéséről, aki azt mondta,

sok mindent elmond, hogy akik mellé eddig Orbán elkötelezte magát, mind elbuktak. Finom érzékkel mindig sikerült a vesztes oldal mellé állnia.

Balázs Péter azzal magyarázta Orbán lépését, hogy a miniszterelnök nagyon fél Hillary Clinton győzelmétől. Ehhez képest úgy tűnik, a magyar lakosságnak általában nem okoz álmatlan éjszakákat az elnökválasztás. Egy hétfői elemzésből ugyanis kiderül, hogy konkrétan szinte hidegen hagyja Magyarország lakóit, mi történik a tengerentúlon.

A számok azt mutatják, a választásra irányuló Google-keresések tekintetében az írek mutatják a legnagyobb aktivitást. Sokan érdeklődnek a téma iránt Nagy-Britanniában, Dániában, Svédországban és Észtországban is, de Magyarországon, Lengyelországban és Olaszországban nem igazán érinti meg az embereket az elnökválasztás.

A július 29. és október 23. között végzett felmérésben Magyarország a 28 tagállamból a 27. helyen végzett az amerikai elnökválasztásra vonatkozó keresések tekintetében. Nálunk kevésbé már csak az olaszokat hatja meg, ki követi Barack Obamát az elnöki székben.

Ettől nálunk nem lesz olcsóbb a kenyér

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója azt mondta, ezt az okozhatja, hogy Magyarországon nagyon kevesen érdeklődnek külpolitikai események iránt.

Ez csak akkor változik meg, ha történik valami, mint például a menekültválság, ami a belpolitikára is hatással van.

Az elnökválasztásnak pedig igaz, hogy van hatása Magyarországra, de magára a belpolitikára nincs. A politológus szerint ha megnézzük, hány rendezvény szerveződött az elnökválasztás miatt, illetve hány cikk született a témáról, látható, hogy azért az elnökválasztás témaköre jobban érdekli a magyar polgárokat, mint a külpolitikai események általában.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen változás várható a magyar-amerikai kapcsolatok tekintetében az elnökválasztás után, Tóth elmondta, közismert, hogy

Hillary Clintonnak rossz viszonya van Orbán Viktorral.

Hiszen a demokrata elnökjelölt már külügyminiszter volt akkor, amikor Orbánék 2010-es győzelme után problémák jelentek meg a magyar demokrácia és jogállamiság kapcsán.

Clinton = balhé

Az is elmondható, hogy az egész Clinton mögött álló oroszellenes, demokráciapárti elit kritikus a magyar miniszterelnökkel szemben. Ezért Orbán azzal számol, hogy ha a demokraták jelöltje győzedelmeskedik november 8-án, a mostaninál is több konfliktus lehet a magyarok és az amerikaiak között.

Clinton tanácsadói köre még az Obamáénál is keményebb vonalat képviselne Orbánnal szemben.

Múltjából adódóan Clinton számára sokkal fontosabb a külpolitika, ezzel együtt maga Európa is. Így bátran állítható, hogy többet foglalkozna Magyarországgal, mint Trump. Ha a demokrata jelölt kerülne ki győztesen kedden, Amerika biztosan nagyobb hangsúlyt helyezne a külpolitikára, mintha a republikánus Trump nyerne.

Nem éppen felhőtlen viszony

  • A kitiltási botrány miatt egy időben nagyon megromlott az amerikai-magyar diplomáciai viszony. Az amerikai követség szerint egy, a Századvéghez köthető magyar vállalkozói csoport 2 milliárd forintot kért az amerikai Bunge étolajgyártótól, cserébe azért, hogy elintézzék, csökkenjen az étolaj áfája 5 százalékra. A Századvég tagadta a vádakat. A magyar bíróság szerint valós volt a Bunge étolajgyártónak tett korrupciós ajánlat, de sajnos nem tudni, ki volt az ajánlattevő.
  • A Népszabadság szerkesztősége értesült arról is, hogy Amerikának nincs baja Magyarországgal, Amerikának az Orbán-kormánnyal van baja. Ugyanis a legfontosabb amerikai döntéshozók és véleményformálók egy informális ünnepségen emlékeztek meg az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójáról: nem mentek el a kormány megemlékezésére.
  • Az amerikai nagykövet is többször bírálta már a kormányt, Colleen Bell például arról is beszélt már, hogy a magyarországi korrupció súlyos aggodalomra ad okot és aláássa a nemzetbiztonságot is.

Tóth Csaba Donald Trumpról azt gondolja, hogy ugyan sokkal kiszámíthatatlanabb, de közben nagyobb szimpátiával figyelheti Orbán törekvéseit. Hozzátette, hogy ugyan a kormány nem egyenlő az országgal, de a magyar-amerikai kapcsolatok nem lehetnek függetlenek az ország kormányától.

Trump Magyarországgal kampányol

Csak nem tud róla. Egész jó illusztrációja Donald Trump esetleges külpolitikájának, hogy a hazánkban gyalogló menekültekkel kampányol. Csakhogy ezzel a Mexikó felől érkező tömegeket szerette volna illusztrálni.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a NATO fontos alappillére Magyarországnak, Trump pedig az egész szervezet létjogosultságát megkérdőjelezte, sőt, kijelentette, egy esetleges támadás esetén nem segít a NATO tagállamainak – még ha későbbi nyilatkozataiban árnyaltabban is fogalmazott.

A republikánus elnökjelölt üzenete az, hogy a liberális elitnek nincs igaza.

Tóth Csaba szerint Trump elnöksége így biztosan kockázatosabb lenne, de Orbánnak még így is kedvezőbb, mint Clintoné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik