Belföld

Tarlós: Az állam akart egy ekkora csarnokot építeni, akkor üzemeltesse

A főváros saját intézményrendszerén belül, illetve több civil szervezettel együttműködve minden hajléktalannak biztosítani tudja a szükséges segítséget, ellátást – mondta a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Nem sokkal azután, hogy nekiment Lázárnak. 

Tarlós István azt mondta, hogy

a hajléktalanokat a nappali és éjszakai szállások mellett étkeztetési, lakhatási, foglalkoztatási és egészségügyi programok, szolgáltatások segítik. A közterületeken így csak azok élnek életvitelszerűen, akik elutasítják a segítséget.

Azt is hozzátette, hogy Budapesten 7535 hajléktalannak jut szálláshely.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője kijelentette, Budapesten senkinek nem kell azért az utcán maradnia télen, mert nincs elég szállás, és nem igaz az a sztereotípia sem, hogy ezek az intézmények veszélyesek, kilencvenkilenc százalékuk ugyanis biztonságos és tiszta.

Tarlós István rossz adatnak nevezte, hogy a kamarákkal figyelt 27 budapesti aluljáróban mintegy száz hajléktalan tartózkodik rendszeresen.

Kiemelte, számukra is megfelelő megoldást kell találni.

Szólt arról is, a főváros munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány segíti, a város idei költségvetésében nem kis összeg, összesen 430 millió forint áll rendelkezésre a hajléktalanellátásra.

Tarlós István azt kérte az újságíróktól, hogy vegyék tudomásul azokat a rendészeti intézkedéseket is, amelyek a budapesti közterületek funkcionális használhatóságát segítik, például a kiemelt aluljárókban.

Nem ördögtől való elhatározás ez

– fogalmazott.

Morva Emília elmondta még, a fővárosban élő hajléktalanok összetétele folyamatosan változik, ugyanakkor létszámuk nem emelkedik. Kérdésre válaszolva hozzátette, olyan speciális férőhelyekre lenne még szükség, akár a jelenlegiek egy részének átalakításával, amelyeket kifejezetten mozgássérült, vagy testi, lelki betegségben szenvedők befogadására készítettek elő.

Tarlós István megjegyezte, a hajléktalanok pontos száma nem határozható meg, összeszámlálásukat ugyanis az állandó változások mellett a hajléktalanok egy részének rejtőzködése sem teszi lehetővé.

Az állam akart egy ekkora csarnokot építeni, akkor üzemeltesse!

– válaszolta a főpolgármester a Dagály uszoda jövőjére vonatkozó kérdésre, hozzátéve, a város nem akar “ráfizetéses boltot”.

Tarlós István szintén kérdésre válaszolva elmondta, a városvezetés és a Budapesti Fesztiválzenekar “kibékült”. Emlékeztetett arra, a legfeszültebb pillanatban sem vonták kétségbe a zenekar művészi értékét, a jövő évi költségvetés elfogadásakor pedig újra egyeztetnek majd annak érdekében, hogy mindkét félnek elfogadható megoldás szülessen a támogatásról.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik