Belföld

Nem indult eljárás az M1 kormánypropagandája miatt

A Médiatanács arra hivatkozott, hogy csak konkrét jogi kötelezettség megsértésekor indulhat hatósági felügyeleti eljárás.

Nem indított eljárást a Médiatanács amiatt, hogy a közpénzből fenntartott állami tévében elfogultan kampányoltak a „nem” szavazat mellett a népszavazás előtt – írja a Vastagbőr.

A blog felidézi: a totális elfogultság legkézzelfoghatóbb jele az volt, hogy a szavazás előtti pénteken az M1-en minden órában ismert emberek beszéltek arról hosszú perceken át, hogy miért szavaznak nemmel, és miért kell másoknak is ezt tenni, miközben a háttérben fideszes aláírásgyűjtő pult látszott.

Azt írják: arról egyetlen bejátszás sem volt, hogy miért szavaz valaki igennel vagy érvénytelenül. A Vastagbőr szerzője ezért úgy döntött, bejelentést tesz a magyar média felügyeletét ellátó Médiatanácsnál. Ez már ott némi akadályba ütközött, hogy bár a tanács kizárólag bejelentésre vizsgálódik, épp az hiányzik a honlapjáról, hogyan kell megtenni a bejelentést. Végül a testület e-mail-címére írt, ahol fogadták és iktatták a bejelentését.

A „panaszt” hetekkel később, a tanács múlt heti ülésén tárgyalták, majd a Vastagbőr szerzője ajánlott levélben megkapta a határozatot. Ebben az áll, hogy a médiaszolgáltatók szerkesztői szabadságuk körében szabadon dönthetnek a műsorszerkesztés, a hírszerkesztés, a hírek megválasztása tekintetében, és „pontos jogi kötelezettség konkretizálásának hiányában médiahatósági felügyeleti eljárás nem indítható”.

Azt is írták: ha a bejelentő „valamely közzétett tájékoztatás kiegyensúlyozottságának hiányát” kifogásolja, hatósági eljárás iránti kérelem előterjesztése esetén nyílik lehetőség a panasza vizsgálatára.

Korábban a Democracy Reporting International és a Mérték Médiaelemző Műhely közös tartalomelemzéséből az derült ki, hogy az állami tévé egyértelműen a kormány propagandaeszközeként működött a népszavazást megelőző időszakban, elképesztő mennyiségű műsoridőt szánva a kérdésnek, elfogult hangnemben tudósítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik