Belföld

Szép terv volt, de nem lesznek mindenhol új bölcsődék

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek azt mondta, az önkormányzatok nincsenek készen a három év alatti gyerekek napközbeni ellátására. Az új bölcsődei ellátás januárban indul, ekkortól minden olyan tízezer főnél kisebb város önkormányzatának biztosítania kell a gyerekek ellátását, ahol van legalább 40 három év alatti gyermek vagy öt szülő, aki igényelné gyermeke napközbeni felügyeletét.

A TÖOSZ elnöke szerint két év felkészülési idő nem elég ahhoz, hogy teljesítsék a rendelet előírásait, ehhez Schmidt szerint óvodák bővítése és bölcsődék építése kellene. Viszont az önkormányzatok az ezekhez szükséges pénzt nem tudják előteremteni.

Azt sem lehet előre tudni, hogy két év múlva hány gyerek születik, illetve egyáltalán kihasznált lesz-e az adott intézmény pár év múlva. Az állam jelenleg 500 ezer forintot ad minden gyerek után, a fenntartás viszont egymillióba kerül, az épületek fenntartásával és az étkezés biztosításával az éves költség pedig akár tízmillió is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik