Belföld

Messze nem a nyolcadik kerület a bűnözés központja

24.hu
24.hu

2016. 11. 03. 07:26

Korábban a témában:

Drasztikusan megugrott a garázdaságok és közokirat-hamisítások száma a pesti belvárosban – írja a HVG. Amíg 2015-ben kevesebb mint 300 regisztrált bűncselekmény jutott tízezer lakosra országosan, Budapesten ez a szám majdnem 500.

Az utóbbi időben a belváros és a zsidó negyed utcái lettek veszélyesebbek, az V. kerületben 2015-ben a testi sértések száma 50 százalékkal, a garázdaságoké 61 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A belváros önhibáján kívül kerülhetett a regisztrált bűncselekmények 10 ezer főre jutó rangsorának élére, hiszen például azért sok a gazdasági bűnügy az V. kerületben, mert a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága is ott van, és a gazdasági társaságokkal kapcsolatos közokirat-hamisítási ügyekben szinte csak ő az illetékes.

A pénzintézetek többsége is ebben a kerületben van, így amíg az illetékesség nem dől el, a belvárosi rendőrkapitányság kezd el nyomozni pénzmosás ügyében is. Viszont a belváros lekörözi a többi kerületet

  • rablás,
  • gazdasági bűncselekmények,
  • garázdaság,
  • testi sértés és
  • lakásbetörés 10 ezer főre jutó rangsorában is.

Így egyenesen következik, hogy

az V. kerület vezeti az összes regisztrált bűncselekmény alapján készült toplistát is.

A közbiztonság a budapesti kerületek több mint felében nem éri el a kívánt szintet, bűnügyi fertőzöttség szempontjából legkedvezőbb helyzetben a 16. kerület van.

Az emberölési statisztikát a VIII. kerület vezeti, itt öt ilyen eset nyomozása zárult le tavaly, amíg a kerületek felében egy ilyen ügyben sem kellett nyomozni.

A lakhely szerinti regisztrált bűnelkövetők 10 ezer főre jutó rangsorának első három helyén a VIII.,  VII. és a X. kerület áll. Utánuk viszont meglepő módon az I. kerület következik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.