Belföld

Tarlós együttműködési megállapodást írt alá Budapest és Moszkva között

2019-ig szól a megállapodás, utána „akinek majd ez a dolga lesz”, dönthet arról, folytatja-e – mondta a főpolgármester.

Együttműködési megállapodást írt alá hétfőn Tarlós István budapesti és Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester az orosz fővárosban.

Tarlós István elmondta: a 2019-ig szóló megállapodás kiterjed a városüzemeltetés szinte minden területére, érinti az építészetet, a városfejlesztést, egyebek mellett a budapesti szovjet panelekből épített lakótelepek felújítását, a közlekedés, a víz- és csatornahálózat fejlesztését, a szennyvíztisztítást, a hulladékgazdálkodást, a szociális kérdéseket, a kis- és középvállalkozások együttműködésének elősegítését, valamint a kulturális szférát és az idegenforgalmat is.

Hozzátette: a megállapodás azért 2019 végéig szól, mert mindkét fővárosban abban az évben jár le az önkormányzati ciklus.

Megvan a lehetőség arra is, hogy ha akarja, akinek majd ez a dolga lesz, akkor folytassa a városkapcsolat-fejlesztést, és hogyha más a szándéka, akkor ne kelljen bajlódnia vele

– mondta Tarlós. Kitért rá, hogy a két korábbi főpolgármester, Demszky Gábor és Jurij Luzskov 2000-ben kötött már együttműködési szerződést, de az „gyakorlatilag nem működött”. Szerinte annak semmi értelme nincsen, hogy „a főpolgármesterek évente találkozzanak és ne történjen semmi”, intézmények közti együttműködést, kulturális cserét kell megvalósítani.

A budapesti főpolgármester tájékoztatta moszkvai partnerét, hogy a Széll Kálmán tér „visszakapta  eredeti történelmi nevét”, de a Fővárosi Közgyűlés egy hónappal ezelőtt a pesti Duna-parti sétányt a Margit híd és Dagály között Moszkva sétánynak nevezte el.

Ennek nem csak azért van jelentősége, mert szép, központi, méltó helyen van, de senkinek nem kell a lakcímét átíratni. És ez Budapest orosz partnereinek is tetszik, mert a jövő évi vizes világbajnokság idején az egész világ látni fogja, hogy ez most Moszkva sétány

– jelentette ki Tarlós. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik