Belföld

Gyurcsány szerint Orbán ellenforradalmi ember ’56-hoz képest

Bátran kell vállalni 1956 demokratikus, szabadság- és függetlenségpárti hagyományait, de senkinek sem szabad azt gondolnia, hogy 1956 az övé, hogy 1956-nak csak egyfajta értelmezése van

– kérte hallgatóságát egy csütörtöki, budapesti emlékkonferencián Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció elnöke az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportjának Hommage a ’56 című, a forradalom hatvanadik évfordulójára szervezett rendezvényén szólalt fel.

A politikus arról beszélt, hogy az 1990-ben létrejött harmadik köztársaság a saját szellemi előzményeinek megfogalmazása során élesen szembeállította a forradalom kádári és antikádári értelmezését. Az antikádárista értelmezések viszont sokszínűek, mert részüket képezik a műegyetemi fiatalok, a Petőfi-kör, Mindszenty József bíboros valamint a Tűzoltó utcai csoportot vezető, később kivégzett Angyal István is.

Az értelmezési különbségeket taglaló pártelnök úgy látta, hogy ha “egyszer lesz is majd demokratikus Magyarország”, 1956 akkor sem lesz az ország egészét összefogó, azonos értelmezést hordozó közös ünnep. A baj viszont akkor következik be, amikor valaki kizárólagosnak tekinti a saját értelmezését és kiretusálja az összes többit – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Egyúttal kijelentette:

a mai miniszterelnök nem veheti szájára 1956 nevét, mert “bármilyen tragikusan hangzik, ő ma ellenforradalmi ember ’56-hoz képest”.

A DK elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy 1956 értelmezésére ráveti az árnyékát a Kádár-korszak, ugyanis a lakosság egy jelentős része az elmúlt száz év legnyugodtabb, legperspektivikusabb, legtöbb gyarapodást hozó időszakának tartja a Kádár-rendszert.

Ahogy 1848. március 15. a nemzet nagyobb része számára felszabadító erejű és ünnepi, addig 1956. október 23. leginkább “a hivatalos semmit mondástól unalmasan kopog” – mondta. Ezért viszont nagyon sokáig lehetetlen lesz egy olyan demokratikus nemzeti kánont teremteni 1956 hagyatékából és hagyományaiból, mint az 1848. márciusiból – tette hozzá.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik