Pécs, 2011. május 17.
Egy hajléktalan pihen a József Attila úton. A Pécsi Egyházmegye és a városi önkormányzat együttműködéseként a városban élő több mint ezer hajléktalan részére adták át május 14-én a Remény Háza névre keresztelt nappali melegedőt Pécsett, a Tüskésréti úton. A mintegy 15 millió forint pályázati forrásból felújított épületben naponta félszáz hajléktalannak van lehetősége tisztálkodásra, étkezésre.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Belföld

A helyettes államtitkár szerint azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni

24.hu
24.hu

2016. 10. 26. 09:22

Több program is indul annak érdekében, hogy lakhatást biztosítsanak a hajléktalanoknak és kivezessék őket a hajléktalanságból

– mondta a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1 szerda reggeli műsorában.

Nyitrai Imre elmondta: gondoskodni kell a hajléktalanná válás megelőzéséről, a már hajléktalanná váltak gondozásáról és életkörülményeik javításáról, valamint a “kivezetésről”. Hozzátette, a hajléktalanügyi szakma letett a kormány asztalára egy csomagot arról, hogy milyen lépéseket kellene megtenni a hajléktalanok ellátása területén, ennek része a hajléktalanságból kivezetésre tett javaslatcsomag is.

Kifejtette, ennek része az az uniós program, amelynek keretében 1,7 milliárd forintból segítik a hajléktalanok lakhatását például támogatott albérletekkel, amelyek mellett van szociális segítség is, hogy vissza tudják vezetni őket ahhoz az életvitelhez, amelytől eltávolodtak. A másik eszköz a hajléktalanságból kivezető utak erősítésére az, hogy lehetővé teszik, hogy a hajléktalan-ellátóhelyek úgynevezett külső férőhelyeket is létrehozzanak, ahol a hajléktalanok egyedül vagy társsal élhetnek.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a lakhatás és a foglalkoztatás összefügg, ezért nagyon fontos, hogy a Belügyminisztériumnak van külön hajléktalanfoglalkoztatási alprogramja, amelynek segítségével sokan nyernek munkát, a jövedelemből pedig meg tudják fizetni az alapvető lakhatási költségeket.

Nyitrai Imre szólt arról is, a számok azt mutatják, viszonylag stabil a folyamatosan utcán élni kívánók száma. Hozzátette: ma Magyarországon nem kellene az utcán élni, hiszen Magyarország képes az ellátórendszerét fenntartani és képes mindenki lakhatását biztosítani,

így azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni.

(MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.