Belföld

Stop a lex Rogánnak, a VIP kategóriás embercsempészetnek 

A Jobbik törvénymódosítást nyújtott be. A Párbeszéd felfüggesztené a kötvények lejártakor a visszafizetést.

A kormány hamarosan dönt a letelepedési kötvényekről, a Rogán Antal nevéhez kötött konstrukció kivezetéséről már november közepén szavazhat a parlament – mondta Kósa Lajos frakcióvezető. Az idő viszont sürget, hiszen a november 8-ára tervezett alaptörvény-módosítás támogatását a Jobbik ehhez köti, és hiába beszélt a kormányfő arról, hogy nem enged a politikai zsarolásnak, az ellenzéki párt nagyon is napirenden tartja az ügyet. A minap több képviselője figyelmeztette Orbán Viktort, hogy a 98 százalékos Új Egység a letelepedési bizniszre is nemet mondott.

Nem vártak a kormányra

A Jobbik most benyújtotta a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény módosításáról szóló javaslatát. Ha már megszületett az Új Egység, gondolhatják, hogy azt akár meg is szavazhatná a Fidesz. Az egyik beterjesztő, Apáti István előzőleg a parlament ülésén bírálta a letelepedési kötvények intézményét, mondván, azt kizárólag offshore hátterű cégek jegyzik le, ezt követően ők járnak jól a profittal, és nehezen tartja hihetőnek, hogy a 80 milliárd forintos forgalomból nem vándorol Rogán Antal és barátai zsebeibe. Az ellenzéki politikus vitatta a kötvényvásárlók ellenőrizhetőségét, szerinte egyes országokban

a pásztorkutya is tud a kecskétől erkölcsi bizonyítványt venni.

Rogán Antal erre azt felelte, a kötvényekről 2012-ben nyílt parlamenti vita volt, az akkor általa vezetett gazdasági bizottságban is minden döntést nyíltan hoztak.

Rogán: a cél teljesült

A program teljesítette a célját, csaknem 1 milliárd euró forrás bevonását tette lehetővé, öt évig nincsenek kamatkiadások. A miniszter kitért arra is, hogy a biztonsági kockázatokat tisztázták, a belügyminiszter többszintű ellenőrzési rendszert alakított ki, az ellenzéki példák pedig nem igazak:

a Pharaonok soha nem igényeltek, nem is kaptak letelepedési kötvényt.

A letelepedési kötvények kérdéséről szóló törvényt a Jobbik ugyanakkor azért módosítaná, mert az utóbbi években jelentős ellenérzést váltottak ki az ügyleteket övező visszaélések. E kötvények kérdése újra és újra a korrupciógyanú, az offshore cégek támogatása, és a közpénzek eltüntetése kapcsán került elő.

A gazdag migránsok sem kellenek

A konstrukció mielőbbi megszüntetése azért indokolt, hogy

az anyagi szempontból tehetős migránsok se jöhessek be és telepedhessenek le hazánkban.

Ez a szabályozás összhangban áll azzal, hogy a Jobbik semmilyen betelepítést nem támogat, mivel álláspontja szerint sem szegény, sem gazdag migránsokra nincs szüksége Magyarországnak.

Felfüggesztenék a visszafizetést

Ezzel a Párbeszéd állt elő, mivel úgy látja, a kötvények árusításának leállítása mellett indokolt egy alapos kivizsgálás is. Amíg az nem történik meg, a kötvények 2018-tól esedékes visszafizetését fel kell függeszteni.

A kötvények eladása egy VIP kategóriás embercsempészet, amelyhez hitel is felvehető, ezért megéri akár strómanokat is felhasználni.

A programnál csak ürügy az államadósság finanszírozása, hiszen az államadósság meghaladja a 25 ezer milliárd forintot, míg a kötvényekből 310 milliárd forint folyt be. Barabás Richárd, a párt elnökségi tagja közölte, őt az ügylet a Quaestor-féle fiktív kötvénykibocsátásra emlékezteti, ezért alapos vizsgálatnak kell felderítenie a kötvényeket lejegyző offshore cégek bevételeit, az általuk kibocsátott értékpapírok feltételeit, és a cégek esetleges kötődését Habony Árpádhoz és Rogán Antalhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik