Belföld

“Nők vagyunk, tessék ránk odafigyelni!” – üzenik a díjnyertes magyar kutatók

Rónyai Júlia
Rónyai Júlia

újságíró. 2016. 10. 26. 17:55

Életeket menthet a két kutatónő munkája, akik idén elnyerték a L'Oreal-UNESCO Nők a tudományban-díját. A női tudósok a világon mindenütt háttérbe szorulnak a férfiakkal szemben, de lehet, ez most végre megváltozik.
Korábban a témában:

Még soha nem volt ennyire szüksége a tudománynak a nőkre, derült ki kedden, a L’Oréal és az UNESCO által támogatott ösztöndíj átadásán, amit idén is két kiemelkedő munkásságú magyar kutatónő vihetett haza.

Évről évre egyre többen pályáznak a díjra, amelynek két idei nyertese súlyos betegek életét könnyítheti meg kutatásával – egyikük a gyulladásos bélbetegségek gyógyításán, másikuk többek közt a koraszülöttek megóvásán fáradozik. Emellett mindketten feleségek és anyukák, akik példásan igyekeznek helytállni minden területen.

De miért van rá szükség, hogy külön is elismerjük a nőket?

A L’Oréal csehországi igazgatója, Tomas Hruska már a kezdéskor megadja a választ: hiába találunk egyre több női vezetőt a politikában vagy épp a gazdasági szférában,

a világ tudósainak még mindig csupán 30 százaléka nő.

L’Oréal-UNESCO Nők a tudományban-díj

1998-ban adták át először Párizsban, azóta 92 nőt díjaztak és több mint 2 ezret támogattak kutatói munkája során. Nálunk idén 14. alkalommal került megrendezésre, eddig 41 magyar kutatónő részesült ösztöndíjban. A két nyertes közül az egyik a 35 év alatti, míg a másik a 45 év alatti kategóriában kapta meg az elismerést. A zsűri akadémikusokból áll, eddig összesen 163 ezer eurót osztottak szét a nyertesek közt.

Ádám Veronika akadémikus, a zsűri elnöke hozzáteszi: a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közül is mindössze 10 százalék nő, a vezető tudományos pozíciókban és a testületek élén pedig még mindig zömében férfiakat találunk.

Fotó: Berecz Valter

A világon sok komoly hatalmat képviselnek nők, vagy legalábbis aspirálnak rá, de a tudományos világban nincs így. Hangsúlyozni kell, hogy nők vagyunk, tessék ránk odafigyelni! Fontos éreztetni, hogy a nők is eredményesek, sikeresek, és képesek összeegyeztetni az életüket a másik fontos céljukkal: a családdal és a gyerekneveléssel.

Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, korábbi miniszter emellett arra is emlékeztet, hogy az ENSZ tagországai épp tavaly szavazták meg a fenntartható fejlődésről szóló, 2030-ig teljesítendő programot, amelynek célja nem kevesebb, mint a szegénység eltörlése és a bolygó helyreállítása.

Nők nélkül nem jöhet létre a  fenntartható fejlődés, ha pedig a férfiak irányítják a világot, a versengés fog irányítani. mondja.

“Nem tudom, hol leszek 10 év múlva”

Személyes okból döntött kutatási területe mellett Dr. Farkas Klaudia, aki a 35 év alatti nőknek járó elismerést nyerte el. A fiatal belgyógyász azután kezdte kutatni a gyulladásos bélbetegségeket, hogy édesanyjánál Crohn-betegséget diagnosztizáltak. A gyógyszeres kezelés nem mindig eredményes sem a Crohn-nal, sem a fekélyes vastagbél-gyulladással kezelt betegek esetében, körülbelül 40 százalékuknál hatását veszti. Klaudia ennek okait kutatja, és azt is, kiknél érdemes más gyógymódot választani, javítva ezzel a terápia hatékonyságát.

Fotó: Berecz Valter

Nehéz szívvel vált volna meg otthonától, Szegedtől, erre azonban nem volt szükség: jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen tanársegéd, emellett egy fél éves kisfiú édesanyja. Azt mondja, sokat segít, hogy férjét is tudományos pályája során ismerte meg, így megértő vele szemben. A díjazott szerint nehéz megmondani, mikor és hogyan lesz valakiből kutató, és a jövő is kiszámíthatatlan:

Nem tudom, hol leszek 10 év múlva, hiszen olyan gyorsan változik a tudomány, hogy az általa vizsgált fehérjék 10 éve még nem is voltak felfedezve.

A másik díjazott, Dr. Jeney Viktóra vegyész kutatása akár a koraszülött babák esélyeit is javíthatja. A fejletlen érrendszerrel születő csecsemők fokozottan ki vannak téve a kockázatnak, hogy vörösvérsejtjeik szétesnek, a felszabaduló hemoglobin pedig a szövetekbe jutva gyulladást idéz elő.

Egyéb szív-és érrendszeri betegségeknél, maláriás fertőzéseknél is előfordulhat a gyulladás, de a koraszülöttek esetében akár értelmi fogyatékosság is lehet a következménye. Viktória a hemoglobin által keltett gyulladás következményeit vizsgálja:

Egészen más először megpillantani egy sejtet mikroszkóp alatt, mint a száraz anyag, amit addig a pontig megtanul az ember.

Fotó: Berecz Valter

Viktóra a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének tudományos főmunkatársa. Az általa vezetett kutatócsoport sokáig kizárólag lányokból állt:

Nem tudatos a döntés, egyszerűen csak lányok potyogtak az égből

– mondja, igaz, azóta egy fiú is csatlakozott. Kétgyermekes anyukaként úgy véli, nemcsak férje segítségéért hálás, hanem azért is, hogy a gyerekei kifejezetten jól viselkednek, máskülönben komoly kihívás lenne a munka mellett a családot is egyben tartani.

Kiáltvány: több nőt a tudományba

Nem volt egyszerű Magyarországon létrehozni a díjat – mondja Dr. Ránky Katalin kutatóvezető, a kitüntetés hazai alapítója. Párizsban, a nemzetközi átadón sokszor nem sikerült megmutatni magunkat a külföldi díjazottak mellett, ezért úgy döntött, megpróbálja nálunk is meghonosítani.

16 éve kerestem meg a főnökömet azzal, hogy nálunk még nem létezik ez a díj, szeretném behozni Magyarországra. Azzal felelt: magának erre se ideje, se pénze nincsen! A díj mégis létrejött, jelentőssé vált, és rengetegen pályáznak rá évről évre. A legfontosabb példát mutatni, olyan nők által, akik egyszerre menedzselik a kutatói munkát és a családi életet is. Ez a legnagyobb eredmény, ami bizonyítja, hogy a korlátaink csak a fejünkben vannak.

Az idei év pedig már csak azért is rendhagyó, mert nem csupán a díjátadóra került sor: a Women in Science (Nők a tudományban) kiáltványt is kihirdette az UNESCO és a L’Oréal, hogy a tudományos körök és a nagyközönség figyelmét is felhívják a nők kutatói munkájára.

Hat pontba gyűjtötték a kitűzött célokat:

  • Ösztönözzük a fiatal nőket tudományos karrierjük kibontakoztatására!
  • Döntsük le a korlátokat, amelyek akadályozzák a tudós nőket hosszú távú kutatói karrierjük építésében!
  • Tegyük lehetővé, hogy nők is betölthessenek vezető tudományos pozíciókat!
  • Ünnepeljük együtt a tudós nőket, akik hozzájárulnak a tudományos és társadalmi élet fejlődéséhez!
  • Biztosítsuk a nemek közötti egyenlőséget a vezetők és résztvevők körében a tudományos testületekben és szimpóziumokon – így a konferenciákon, bizottsági és igazgatói üléseken is!
  • Segítsük a fiatal tudósokat mentoring programmal és kapcsolati hálójuk fejlesztésével, hogy megtervezhessék és megvalósíthassák elképzelt karrierjüket!

A kiáltványt eddig közel 86 ezren írták alá, itt lehet csatlakozni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.