szökőmásodperc-2 (Array)
Belföld

Két éve nem volt ekkora különbség a Fidesz és a Jobbik között

24.hu
24.hu

2016. 10. 26. 16:23

Tágul a kormánypártok és a Jobbik közötti olló a pártpreferenciák tekintetében az elmúlt negyedévben, sőt az előző két év legmagasabb kormánypárti és legalacsonyabb Jobbik-támogatottságát mutatják az októberi adatok. Ez derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb kutatásából.

Azt írják, 2016 őszén tovább nőtt a Fidesz-KDNP népszerűsége, míg a Jobbiké csökkent az előző negyedévben, olyannyira, hogy szavazótábora lényegében azonos méretű az MSZP táboráéval a teljes népességen belül. A kormánypártok erősödésével a 2014 októberében mért magas szintre emelkedett támogatottságuk, míg a Jobbik gyengülése szintén az elmúlt két év leggyengébb eredményét jelenti.

Ami a pontos adatokat illeti,

 • a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága július és október között 30 százalékról 32 százalékra változott, míg a pártválasztók körében 49 százalékról 54 százalékra nőtt.
 • Eközben a Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül 14 százalékról 10 százalékra, a pártválasztók körében pedig 22 százalékról 17 százalékra csökkent.
 • A szocialista párt tábora lényegileg változatlan: a teljes népesség körében a júliusi 8 százalékot követően októberben 9 százalékon, a pártválasztók körében pedig 13 százalék után 15 százalékon áll.

A többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága októberben is változatlan:

 • a teljes népesség körében a DK 4 százalékon,
 • az LMP 2 százalékon,
 • az Együtt 1 százalékon áll,
 • a PM tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot,

a pártválasztókon belül pedig

 • a DK 6 százalékot,
 • az LMP 3 százalékot,
 • az Együtt 2 százalékot,
 • a PM pedig 1 százalékot kapna.

A baloldali-liberális ellenzék együttes támogatottsága tehát jelentősen meghaladja a Jobbikét.

Mindeközben a pártot nem választók aránya szintén lényegében változatlan:

a júliusi 38 százalék után októberben a választók 40 százaléka nem tud választani a jelenlegi pártkínálatból vagy nem mondja meg, hogy melyik pártot választaná.

A személyes kérdezésen alapuló adatfelvétel 2016. október 14-23. között zajlott 1007 fős országos véletlen mintán, ami reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22: A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.