Belföld

Évszázadokon át féltünk a paradicsomtól

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 25. 16:16

A tengerentúlról érkezett növényt sokáig a boszorkánysággal és a vérfarkasokkal kötötték össze.

Az ártatlannak tűnő, mára milliárdok étkezésében állandó helyet kiharcolt paradicsom épp a legrosszabbkor érkezett meg Európába. A tengerentúlon apró, cseresznyeméretű zöldség (vagy gyümölcs) az azték asztronómia egyik alapköve volt, és a spanyol konkvisztádorok érkezésekor pedig már Közép- és Dél-Amerika jókora részén elérhető volt. A híres hódító, Hernán Cortés előbb a sárga változatot hozta Európába (1521), melyet az olaszok, a spanyolok és a britek néhány éven belül elfogadtak, sőt, a következő két évszázadban mindössze dísznövényként tartották.

Másként nem is tarthatták, hiszen a paradicsom közeli rokona volt a nadragulyának, a mandragórának és a beléndeknek, azokról pedig az elismert botanikus – mindemellett III. János és III. Gyula pápa orvosa –, Andrés Laguna szerint köztudott, hogy a bürökkel együtt nyert, kenőcs állagúvá tett keverékük a boszorkányok legfőbb segítőtársa, hiszen a seprűket ez a krém teszi repülővé. A híres boszorkányvadász, Henry Boguet ennél is messzebb ment: szerinte a trutyi a vérfarkassá alakulást is lehetővé teszi, márpedig a boszorkányok szeretnek este vérfarkassá változni, hiszen úgy még könnyebben elkaphatják a kisgyerekeket!

Nem hisz a boszorkányokban és a vérfarkasokban? Semmi gond, hiszen számtalan, XVI.-XVII. században született botanikai könyv szerint a paradicsom egyben mérgező is, (nyers formában tényleg az) fogyasztása ezért egyáltalán nem jó ötlet.

A boszorkányüldözések a XVII. században szerencsére jórészt véget értek, az embereknek pedig megjött az eszük, így egy 1692-es nápolyi szakácskönyvben már paradicsomot is tartalmazó recept jelent meg, a század végére pedig a zöldség beférkőzött az olasz, brit és spanyol gasztronómia felsőbb szféráiba is, de világszerte való elterjedésére még évtizedeken át kellett várni.

Fotók: Biodiversity Heritage Library, NYPL, Wellcome Images, az Atlas Obscura nyomán
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.