Belföld

Terrortámadást képzelt el a TEK Szolnokon

A szeptemberi, speciális éleslövészet után újabb közös gyakorlatot tartott az Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ. A látványos bemutató helyszíne ezúttal Szolnok volt.

Az egyesített erők fiktív terrorhelyzetekre reagáltak. Az elképzelt szituáció szerint terrorveszély miatt rendelnek el fokozott készültséget a városban. Az Honvédség és a TEK erői azonnal megkezdték az ellenőrző-áteresztő pontok felállítását, valamint a kiemelt objektumok (mint a polgármesteri hivatal és a vasútállomás) védelmének megerősítését.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A sportcsarnoknál egy rendezvény kezdetére várakozó tömeg közelében bomba robbant, rengeteg volt a sebesült. Miután a tűzszerészkutyák újra jeleztek, a katonák speciális robottal mentesítették a helyszínt.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A gyakorlat második részére az egykori laktanya területén került sor. A látványos túszejtő és -szabadító akció modellezése során a Magyar Honvédség helikoptereit és páncélozott járműveit is bevetették, és bemutatták, hogy egy esetleges terrortámadás után milyen protokoll szerint zajlik a sérültek és a túszok kimentése, az esetleges túszejtők likvidálása vagy elfogása, és melyik szervezet milyen egységekkel vesz részt a folyamatban.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Tudjuk, hogy az elmúlt közel másfél esztendőben mi történt Európában, hogy milyen mértékben nőtt a terrorveszély. Nekünk az a feladatunk, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk. Ennek egyik fontos feltétele a jogszabályi alapok megteremtését követően az, hogy a rendért és biztonságért felelős szervezeteink minél hatékonyabban tudjanak együttműködni

− mondta a bemutató kapcsán dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A tárcavezető kiemelte, hogy a közelmúltban a minisztérium jelentős forrásokat biztosított a Magyar Honvédség különleges erőinek fejlesztésére, s ez a folyamat a jövőben sem fog lassulni.

Az elmúlt időszakban megkezdtük a szoros együttműködést a Terrorelhárítási Központtal, s a ma látottak alapján a két szervezet közös hatékonyságáról mindannyian meggyőződhettünk. Kiválóan felkészített szakemberek mutatták be a gyakorlatot, bebizonyítva, hogy életszerű helyzetekben hatékonyan tudnak fellépni a terrorveszély és az esetleges terroristák ellen

− mondta, majd hozzátette, csak remélni lehet, hogy a Szolnokon modellezett reagálást a terrorveszélyre Magyarországon nem kell alkalmazni, de minden eshetőségre készen kell állni.

A két szervezet a közeljövőben több hasonló gyakorlatot is fog szervezni.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

(honvedelem.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik