Belföld

Egy év próbával megúszta az SS-kabátos férfi

24.hu
24.hu

2016. 10. 25. 14:57

Egy évre próbára bocsátotta a Székesfehérvári Törvényszék azt a férfit, aki idén február elején SS-kabátban jelent meg egy székesfehérvári rendezvényen. Ezzel a bíróság helybenhagyta a márciusi döntést. A férfit önkényuralmi jelkép használata vétségében találták bűnösnek.

Február 6-án, Székesfehérvár belvárosában úgynevezett ”Becsület Napja” elnevezésű rendezvényt tartottak, amelynek részeként a résztvevők a Hotel Magyar Királytól a Fő utcán át a Kossuth utcában található „Fekvő katona” szobrához vonultak. Az ítélet szerint a vádlott február 6-án masírozott végig Székesfehérvár belvárosán egy a második világháborúban, a német hadseregben rendszeresített kabátban, rajta SS-jelzéssel.

“Magatartása a köznyugalom megzavarására alkalmas volt” – olvasható a törvényszék tájékoztatásában.

Az ominózus rendezvény kapcsán egyébként a rendőrséghez számos bejelentés érkezett. A Székesfehérvári Egyházmegye és az önkormányzat is elhatárolódott a megmozdulástól. A város közgyűlése később határozatban utasította vissza, hogy “szélsőséges és gyűlöletkeltő” rendezvények helyszíne legyen a település.  Az MTI emlékeztet, az MSZP feljelentést is tett a “Székesfehérváron csoportosan elkövetett bűncselekmény” ügyében. A Demokratikus Koalíció városi szervezete mélyen elítélte “azt a gyalázatot”, amelynek Székesfehérvár otthont adott. Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt ügyvivője és Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 elnöke szintén feljelentést tett a neonáci szervezetek február 6-ai székesfehérvári rendezvénye miatt. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke levélben jelezte a belügyminiszternek, elfogadhatatlannak tartja, hogy a demokratikus Magyarországon 2016-ban ezt zavartalanul meg lehessen tenni.  Az úgynevezett kitörés napi székesfehérvári megemlékezésen részt vett az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg több tagja is. A szervezők meghívták az eseményre Klaus Grotjahnt, a Waffen SS egykori tagját, aki egészségi állapotára hivatkozva végül nem vett részt a rendezvényen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.