Belföld

Egy év próbával megúszta az SS-kabátos férfi

Egy évre próbára bocsátotta a Székesfehérvári Törvényszék azt a férfit, aki idén február elején SS-kabátban jelent meg egy székesfehérvári rendezvényen. Ezzel a bíróság helybenhagyta a márciusi döntést. A férfit önkényuralmi jelkép használata vétségében találták bűnösnek.

Február 6-án, Székesfehérvár belvárosában úgynevezett ”Becsület Napja” elnevezésű rendezvényt tartottak, amelynek részeként a résztvevők a Hotel Magyar Királytól a Fő utcán át a Kossuth utcában található „Fekvő katona” szobrához vonultak. Az ítélet szerint a vádlott február 6-án masírozott végig Székesfehérvár belvárosán egy a második világháborúban, a német hadseregben rendszeresített kabátban, rajta SS-jelzéssel.

“Magatartása a köznyugalom megzavarására alkalmas volt” – olvasható a törvényszék tájékoztatásában.

Az ominózus rendezvény kapcsán egyébként a rendőrséghez számos bejelentés érkezett. A Székesfehérvári Egyházmegye és az önkormányzat is elhatárolódott a megmozdulástól. A város közgyűlése később határozatban utasította vissza, hogy “szélsőséges és gyűlöletkeltő” rendezvények helyszíne legyen a település.  Az MTI emlékeztet, az MSZP feljelentést is tett a “Székesfehérváron csoportosan elkövetett bűncselekmény” ügyében. A Demokratikus Koalíció városi szervezete mélyen elítélte “azt a gyalázatot”, amelynek Székesfehérvár otthont adott. Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt ügyvivője és Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 elnöke szintén feljelentést tett a neonáci szervezetek február 6-ai székesfehérvári rendezvénye miatt. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke levélben jelezte a belügyminiszternek, elfogadhatatlannak tartja, hogy a demokratikus Magyarországon 2016-ban ezt zavartalanul meg lehessen tenni.  Az úgynevezett kitörés napi székesfehérvári megemlékezésen részt vett az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg több tagja is. A szervezők meghívták az eseményre Klaus Grotjahnt, a Waffen SS egykori tagját, aki egészségi állapotára hivatkozva végül nem vett részt a rendezvényen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik