Belföld

Meglepetés az új rendszámoknál

rendszam(210x140).jpg (Array)
rendszam(210x140).jpg (Array)
Miután az N kifut, kimarad az O és rögtön a P betűvel kezdődő rendszámok jönnek.

 

Hamarosan elfogynak az N karakteres rendszámtáblák. O és Q betűvel azért nem kezdődnek rendszámok, mert gondot okozhatnának a rendszámfelismerő rendszereknél – mondta az InfoRádiónak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának szóvivője.

Társi-Riczkó Mária szerint az N betűvel kezdődő betűkombináció kifutása után a P karakterrel kezdődőek jönnek. Bár az ABC-sorrendben az O következne, az könnyen összetéveszthető a Q-val, illetve a „nullával”, éppen ezért Q betűvel kezdődő rendszám sem lesz forgalomban.

Ez alól csak az lehet kivétel, ha valaki egyéni rendszámtáblát rendel.

A P betűvel kezdődő rendszámokat decemberben kezdik el gyártani. A mostani adatok alapján 2030-ig tart ki most használt, 3 betű + 3 szám karakterű rendszámtábla. A szóvivő szerint az O és a Q sem esik ki teljesen, középső betűk lehetnek. Arra korábban is volt példa, hogy egyes betűk, betűkombinációk kimaradtak, mert a három karakterből akár értelmes, de obszcén szavakat is lehet alkotni, ezeket a rendszámtáblákat azonban le sem gyártják.

Korábban a Vezess.hu azt írta, az N betű azért fut ki gyorsabban az előtte használt betűknél, mert jelentősen nő az új autók értékesítése és a használtak behozatala. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala egyébként nem tud róla, hogy tervben lenne a területalapú rendszám bevezetése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik