Élő Belföld

Nyolcszáz liter vér a Kossuth téren – Ungváry Krisztiánt és kollégánkat is megütötték

Orbán lelki ébredést akar, Gyurcsány összefogna mindenkivel, a lelkes hívek meg összefogdosták egymást ököllel. Élőztünk.

Őrtársak

Békemenetes arcok fogják a tacepaót lengyel eszmetársaikkal, így várják Orbán Viktort és varsói kollégáját, A. Dudát a Kossuth téren.

Budapest, 2016. október 23. „A két jóbarát õrzi Európát” feliratú molinót tartanak magyar és lengyel zászlókat lengetõ résztvevõk az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, 1956-2016 - A szabad Magyarországért! címmel tartott díszünnepségen az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2016. október 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Neményi riporterünk eltévedt - mossa lefele a gyalázatot

Aggódunk érte.

A “Mossuk le a gyalázatot!” “Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért” című rendezvény színpada a Rákóczi út Blaha Lujza tér felé eső végén áll. MSZP és a DK-zászlók uralják a légteret, s látni kósza Párbeszéd és Modern Magyarország Mozgalom, sőt EU-s lobogót is. Markokban sípok melegszenek.

A demonstrációt amúgy magánszemélyek szervezték, szól majd Bíró András alternatív Nobel-díjas polgárjogi aktivista, Bokros Lajos, a MoMa elnöke, Galkó Balázs színművész, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke, a Szilvási Gipsy Band, Tóth Krisztina költő és Vajda Zoltán, az  Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője.

14697310_10208703506237600_1376228786_o

A hatvanadikon tizenharmadszor is esélytelenül - ünnepel az LMP

A zöldek “a hősök iránti tiszteletből” ismét, immár tizenharmadszor is benyújtják a parlamentnek lusztrációs javaslatukat, mert “az állambiztonsági múltat egyszer s mindenkorra átláthatóvá kívánják tenni”, valamint követelik “a diktatúra működtetőinek kizárását a közélet legmeghatározóbb pozícióiból”. Erről Szél Bernadett, az LMP társelnöke vallott pártja budapesti megemlékezésén.

Meg azt is mondta: “Aki nem tiszteli a diktatúra örökségének feltárását, nem tiszteli ’56 áldozatait, nem tiszteli ’56 hőseit.”

Budapest, 2016. október 23. Hadházy Ákos és Szél Bernadett, az LMP társelnökei a Lehet Más a Politika (LMP) az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján tartott megemlékezésén a fõvárosi Mansfeld Péter emlékmûnél 2016. október 23-án. MTI Fotó: Marjai János
Budapest, 2016. október 23.
Hadházy Ákos és Szél Bernadett, az LMP társelnökei a Lehet Más a Politika (LMP) az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján tartott megemlékezésén a fõvárosi Mansfeld Péter emlékmûnél 2016. október 23-án.
MTI Fotó: Marjai János

 

Most eláruljuk, percre pontosan huszonhárom éve mit mondott be a Rádió

14:23

A Belügyminisztérium közleménye:

Piros László belügyminiszter a kihirdetett utcai gyülekezési és felvonulási tilalmat feloldja.

Az MDP Központi Vezetősége Politikai Bizottsága mai ülésén elhatározta, hogy 1956.október 31-re egybehívja a Központi Vezetőség legközelebbi ülését. A Központi Vezetőség ülésének napirendje: 1. A politikai helyzet és párt feladatai. Előadó: Gerő Ernő elvtárs. 2. Szervezeti kérdések.

Ezt most másoltuk ki az 1956 sajtója című kötetből.

20161023_101350

Neményi riporter már a Blahán jár, s liberálisokra lelt

A Blaha Lujza téri összevont nagy ellenzéki buli előtt éppen zajlik egy összevont ellenzéki kis buli. Ha jól értem, elegük van az orbáni hazugságokból. Egy hölgy az előbb épp azzal kezdte az elvileg ötperces beszédét, hogy “igyekszem majd, hogy az én öt percem ne ilyen női öt perc legyen, mint amikor a nő azt mondja, hogy öt perc múlva kész vagyok!”. Itt van pár kép.

blaha

Kósa ötvenhattól rugaszkodott el, s a migráns-népszavazásnál landolt

Kósa Lajos Debrecenben, az Egyetem téren, Melocco Miklós 56-os emlékművénél arról szólt, hogy október másodikán, mármint idén október másodikán “megint létrehoztuk azt az egységet, amely azt üzeni a nagyvilágnak: a magyarok, ha a függetlenségükről van szó, összefognak és megvédik a saját szabadságukat”.

Kósa kitért arra is, hogy tíz éve, ötven esztendővel a forradalom után a “kommunisták” ismét a tömegbe lőttek, igaz, csak gumilövedékkel.

Debrecen, 2016. október 23. Kósa Lajos, a térség országgyûlési képviselõje, a Fidesz parlamenti frakcióvezetõje, beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján tartott megemlékezésen a Debreceni Egyetem melletti ’56-os emlékmûnél 2016. október 23-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2016. október 23.
Kósa Lajos, a térség országgyûlési képviselõje, a Fidesz parlamenti frakcióvezetõje, beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján tartott megemlékezésen a Debreceni Egyetem melletti ’56-os emlékmûnél 2016. október 23-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Premier: Elvis 56-os dala magyar zenekartól, magyar klippel

Annak idején nem tudhattunk róla, de ma már közismert, hogy Elvis Presley az 1956-os forradalom idején kiállt a magyarok mellett. Az Ed Sullivan Show-ban elénekelte a Peace In The Valley (Béke a völgyben) című dalt, amivel adománygyűjtésre szólította fel az amerikaiakat.

Most egy magyar Elvis-tribute zenekar, az Ed Philips and Memphis Patrol – Ferenczi Györggyel kiegészülve – lemezre vette a Peace In The Valley-t; a dalhoz klip is készült, méghozzá az utóbbi évek egyik legnézettebb magyar videóját, a Gift című rövidfilmet jegyző Deadlens Picturestől.

Bővebben itt.

Az Operatív Törzs megakadályozhatta volna a mai Orbán-beszédet

De nem tette.

Helyette közleményben tudatták mindannyiunkkal: “biztonságos körülmények között megtartható a Parlament előtti Kossuth téren 15 órakor kezdődő díszünnepség.”

A rendezvény délután háromkor kezdődik, díszvendég az az Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, akit a minap a parlamentben Dömötör államtitkár Andrzej Vajdának titulált.

A gondos MTI a hírhez passzította, hogy “a meteorológiai előrejelzések szerint csapadékmentes marad az időjárás, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12-13 Celsius-fok körül alakul”.

Marci kolléga simán letagadhatna egy harmincast. És le is tagad (majdnem annyit)

Sziasztok! Tök szuperül érzem magam a Horváth Mihály téren, ahol minden tiszta kő meg dzsipp, lehet felszállni rájuk meg ráülni az ágyúra, meg vannak ilyen katonák is, vagyis nem is igaziak, de tökre úgy néznek ki, és meg szabadott fogni a puskájukat, vagyis mondta az, akinek meg szabadott, hogy nem is puska, hanem valami más, nem emlékszem, meg mondta anyának, hogy ez a legjobb nevelő módszer, haha, én nem tudom, hogy lehetne ezzel nevelni, amikor hiába nyomtam, nem is jött belőle a golyó, de anya bólogatott, úgyhogy biztos ez a legjobb nevelő módszer, meg amúgy tök nehéz volt! Nagyon jó volt, köszi, Pesti Srácok!

Marci,  2/a, 7 éves

Galéria
Fotó: Neményi Márton

Na, mi is történt tíz évvel ezelőtt?

Tíz év telt el a rendszerváltás utáni legnagyobb, azóta sorsfordítónak bizonyult zavargás óta. 2006 ősze brutalitással és robbanó feszültségekkel érkezett meg az utcára. Október huszonharmadikáig rengeteg agresszió és számos rossz döntés vezetett.

Ezeket veszi végig cikkében Angel Marianna, itt.

Egy résztvevő egy papírbábut mutat a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Kossuth téri nagygyűlésén. Budapest, 2006. október 6. MTI Fotó: Beliczay László
A Magyar Polgári Szövetség 2006. október hatodikai nagygyűlése a Kossuth téren. MTI Fotó: Beliczay László

A beszédekről jut eszünkbe

Amúgy a hölgy a román Elizabeta Samara, aki az úgymond portugál Fu Yu ellen métázik a női verseny elődöntőjében a budai Tüskecsarnokban zajló asztalitenisz Európa-bajnokságon.

Budapest, 2016. október 23. A román Elizabeta Samara játszik a portugál Fu Yu ellen a nõi verseny elõdöntõjében az asztalitenisz Európa-bajnokságon a fõvárosi Tüskecsarnokban 2016. október 23-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Orbán az ellenforradalom vezetője - Gyurcsány mondja

A Demokratikus Koalíció elnöke az Ötvenhatosok terén ünnepelt, s azt állította, ha Nagy Imre forradalma a szabadság és a demokrácia forradalma volt, “akkor a mai magyar miniszterelnök az ellenforradalom vezetője… Ha Nagy Imre forradalma a hazát akarta felemelni, akkor, ha a mai miniszterelnök az ő nevére és emlékére, hagyatékára hivatkozik, az ennek a tiszta forradalomnak a bemocskolása, elárulása, maga a pőre blaszfémia… Nem követője, hanem meghazudója és elárulója ennek a forradalomnak”.

Gyurcsány azt is elárulta, ki veheti ajkára Nagy Imre nevét: a demokratikus ellenzék pártjai, mozgalmai, támogatói és szavazói.

Budapest, 2016. október 23. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j3) felszólal pártja megemlékezésén az 1956-os forradalom és szabadságharc fõvárosi emlékmûvénél az Ötvenhatosok terén 2016. október 23-án, a forradalom 60. évfordulóján. Mellette Avarkeszi Dezsõ (b) és Élõ Norbert (j) elnökségi tagok, Varju László alelnök (b2), Kolber István, a párt országos tanácsának elnöke (b3) és Lébényi János, a párt aktivistája. MTI Fotó: Soós Lajos

Sokkoló fotókiállítás nyílt ötvenhatról

Irány a Mai Manó.

1956-ban Christopher Squire diplomata, a budapesti Szabadság téren található Amerikai Nagykövetség erkélyéről örökítette meg a magyar szabadságharcot. Képeken rögzítette az utókornak, hogyan keltek fel a magyarok a kommunista kormánnyal szemben, demokráciát és szabadságot követelve. A forradalom története a fényképeken keresztül bontakozik ki, ahogy az Amerikai Nagykövetség előtti Szabadság tér, és a Parlament előtti Kossuth Lajos tér kezdetben tüntetőkkel, majd pusztítást maguk után hagyó tankokkal és katonai csapatokkal telik meg.

Forrás: maimanohaz.blog.hu
Forrás: maimanohaz.blog.hu

Majd ha a Kádár dalol

Tényleg velünk van a baj, de nem tudunk nem felszisszenni (és vigyorogni), amikor az MTI-ben lejön zsinórban tizenkét fotó Kornis Mihálynak a Kádár János utolsó beszéde című könyve nyomán készült, Kádár utolsó beszéde című színművének próbájáról, aztán rögtön három részben az MSZP közleménye ötvenhatról.

A képen amúgy Kőrösi András látható Kádár János szerepében, a helyszín a Magyar Állami Operaház. Ősbemutató ma este.

Budapest, 2016. október 23. Kõrösi András játszik Kádár János szerepében a Kornis Mihály Kádár János utolsó beszéde címû könyve nyomán készült, Kádár utolsó beszéde címû színmû próbáján a Magyar Állami Operaház nézõtéri trapézpincéjében 2016. október 22-én. A mû õsbemutatója Novák Tamás történész és dokumentumfilmes rendezésében 2016. október 23-án lesz. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Olvasói sztorik