Belföld
Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto looks on during a meeting with Sri Lanka's Foreign Minister Mangala Samaraweera in Colombo on October 12, 2016. / AFP PHOTO / ISHARA S.KODIKARA

Szijjártó: Amikor azt mondják, hogy a migráció jó dolog, mi azt mondjuk, hogy sorry

24.hu
24.hu

2016. 10. 22. 13:45

Interjút adott a külgazdasági és külügyminiszter a német Rheinische Postnak.
Korábban a témában:

A miniszter a migrációs válsággal kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarország kvóták helyett három összetartozó intézkedést javasolt.

  • Először is a határok szigorú ellenőrzését, mert elfogadhatatlan, hogy százezrek illegálisan átlépjék határainkat.
  • Másodszor támogatni kell a válságövezetekkel határos országokat, Törökországot, Libanont, a kurd területeket és Jordániát. Ebben van a mi felelősségünk, a menekülteket nem kell beengednünk országunkba, de segíteni kell a legtöbb terhet viselő országokat – mondta Szijjártó Péter.
  • A harmadik intézkedés a fejlesztési támogatások rendszerének átalakítása. Az EU milliárdos fejlesztési segélyeket ad országoknak, amelyekből elmenekülnek emberek, és a legtöbben nem olyan térségből érkeznek, ahol háború dúl vagy üldöztetés fenyeget. Ezért feltételekhez kell kötni a támogatásokat, a kormányok csak akkor kaphatnak fejlesztési pénzeket, ha gondoskodnak arról, hogy az országból ne menekültjenek el emberek.

Arra a kérdésre, miért nem lehetséges néhány menekült befogadása humanitárius okokból, azt mondta, ha a menekültek Európába jönnek, akkor soha nem térnek vissza hazájukba, viszont ha a hazájuk közelében élhetnek, akkor visszatérnek.

Nem gondoljuk, hogy ezeket a problémákat megoldjuk nagyobb bevándorlással, Magyarország az alacsony születési ráta problémáját egy jobb családpolitikával oldja meg

– válaszolt arra a felvetésre, hogy mutatkozik-e esély a munkaerő-piaci és demográfiai gondok egy részének megoldására egyértelmű bevándorlási szabályok révén.

BUDAPEST, HUNGARY - MAY 25: Hungary's Foreign Minister Peter Szijjarto and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (not seen) attend a press conference following their meeting, at Hungarian Foreign Ministry, in Budapest, Hungary on May 25, 2016. (Photo by Arpad Kurucz/Anadolu Agency/Getty Images)
Fotó: Getty Images Hungary

Dél-, Közép-, és Kelet-Európában feszült a munkaerő-piaci helyzet, helyenként 30 százalék feletti a munkanélküliség, újabb problémák okozása helyett ezzel kell foglalkozni – tette hozzá.

Amikor európai országok azt mondják, hogy a migráció jó dolog, mi azt mondjuk, hogy sorry, mi nem hiszünk ebben

– mondta Szijjártó Péter.

A miniszter az Oroszországhoz fűződő viszonyról szólva kiemelte, hogy Magyarországnak közép-európai országként nincs más választása, mint hogy pragmatikus hozzáállással igyekezzen jól kijönni Oroszországgal. Mint mondta,”sok szempontból függünk az oroszoktól, ezért beszélnünk kell velük”.

A történelem megtanította nekünk, hogy az Európa nyugati és keleti része közötti konfliktusokat mindig az olyan közép-európai országok szenvedték meg különösen, mint Magyarország

– hangsúlyozta.

A felvetésre, hogy vezető uniós politikusok a szíriai Aleppó bombázásával kapcsolatban a szírek és oroszok kegyetlenkedéséről beszélnek, Szijjártó Péter azt mondta, hogy nem kívánja kommentálni ezeket a kijelentéseket. Hozzátette, Európa érdeke, hogy helyreálljon a béke Szíriában, és ezt a mostani helyzet alapján nem lehet Oroszország nélkül elérni.

Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto and his counterpart of Norway Borge Brende (unseen) attend a joint press conference in Budapest, Hungary, on July 7, 2016. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Fotó: Getty Images Hungary

Szijjártó Péter az ukrán válság rendezésére tett német-francia erőfeszítésekről elmondta, hogy Magyarország nagyon hálás, különösen Angela Merkel német kancellárnak. Magyarországot az Ukrajnában élő 150 ezer magyar révén közvetlenül érinti a konfliktus, ezért száz százalékosan támogatja a kancellárnak a minszki megállapodások teljes körű végrehajtására irányuló stratégiáját.

A kérdésre, hogy megosztja-e Európát Ukrajna kérdése, az válaszolta, hogy megosztottságot nem tapasztal, de Oroszország szerepéről vannak eltérő értékelések.

A magyarok nem érzik úgy, hogy Oroszország közvetlen fenyegetést jelent, de tiszteletben tartják, hogy Lengyelországban vagy a balti országokban másként ítélik meg a helyzetet, és orosz agressziótól tartanak

– hangoztatta Szijjártó Péter.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.