Kaposvár, 2016. október 22.
Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának elnöke felszólal a párt választmányi ülésén Kaposváron 2016. október 22-én. Mellette Molnár Gyula párelnök (j2) és Pintér Attila, az MSZP városi elnöke (j).
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Belföld

Hiller: Az MSZP nélkül nincs kormányváltás

24.hu
24.hu

2016. 10. 22. 18:03

Korábban a témában:

Hiller István szombaton Kaposváron, a párt országos választmányi ülésén hangsúlyozta: az MSZP a demokratikus ellenzék legnagyobb és legszervezettebb ereje, csak vele képzelhető el a jelenlegi hatalom leváltása.

Aki ennek az ellenkezőjét állítja, legyen jószándékú naiv vagy előre spekuláló, az Orbán-kormányt erősíti

– tette hozzá.

A politikus úgy vélte, az 1989. október 23-án kikiáltott harmadik köztársaság halott, intézményeinek leépítésével, lényegi tartalmuk kivonásával cserbenhagyták, ezért eljön a nap, amikor szocialisták sok-sok társukkal együtt létrehozzák és közös akarattal kikiáltják a negyedik magyar köztársaságot.

Mi, magyar szocialisták köztársaságpártiak vagyunk, hiszünk abban és büszkén valljuk, hogy egy erős köztársaság szabadabb és igazságosabb Magyarországot teremt

– hangoztatta.

Arra hívta fel a választmány tagjait, vegyenek részt ezen új köztársaság tartalmának megfogalmazásában. Beszéljenek arról, milyen egy modern, demokratikus berendezkedésű szabad, igazságos Magyarország, amely képes szomszédaival, társaival jó viszonyban élni, ahol a szövetséges szövetségest jelent, és amely az EU-nak megbecsült, a közösség szabályait együttesen formálni képes tagja.

Hiller István a Népszabadság működésének felfüggesztéséről szólva azt mondta: nem lenne 1956 sajtószabadságot valló hősei közül 2016-ban egy sem, aki helyeselné azt, amit a Népszabadsággal “műveltek”. Hozzáfűzte, a szocialisták nem hiszik, hogy a lapot kizárólag gazdasági okokból juttatták oda, ahol van, ebben az ügyben politikát látnak, és a történteket a szabadság, ezen belül a sajtószabadság csorbításának minősítik. Ezért szolidárisak a lappal és annak újságíróival.

A választmányi elnök szavai szerint a Népszabadság kritikus lap, amely nemcsak a mostani hatalmat és annak felfogását kritizálta, hanem az MSZP-t, annak kormányát is.

A demokratikus felfogásnak az a lényege, hogy a hatalom nemcsak hagyja, hanem igényli is a kritikát

– hangoztatta. Megjegyezte: a kritika valószínűleg Horn Gyula néhai kormányfőnek sem tetszett, de elviselte és igényelte azt.

Hiller István 1956 mártírjaival összefüggésben szólt arról is, hogy megítélése szerint a politikának nincs joga szemezgetni hősök között. A politikának nem az a dolga, hogy első-, másod-, vagy harmadosztályú hősnek nevezzen ki bárkit, aki részt vett a 60 évvel ezelőtti eseményekben.

Nem értek egyet azzal, hogy a 60. évforduló nem szól, vagy alig szól ’56 politikai vezetőiről, Nagy Imréről, Gyimes Miklósról, Maléter Pálról, Vásárhelyi Miklósról és társairól, akik nélkül nem teljes 1956 palettája

– közölte.

Azt mondta, kell azokról is szólni, akiknek neveit nem örökítették meg rádióadók és újságok: a pesti srácokról és ’56 névtelen hőseiről, de nem hiszi, hogy történészi tévedés, sokkal inkább egy új politika új koncepciója megpróbálni árnyékban hagyni azokat, akiknek gondolkodásmódjával a jelenlegi hatalom nem ért egyet.

A választmányi ülésen megosztotta a hallgatósággal 1956-os élményeit Király Ferenc, az MSZP szolnoki alapszervezetének tagja. A nyugalmazott orvos elmondta, 22 éves orvostanhallgatóként részt vett a budapesti harcokban, fegyvereket töltött, barikádokat épített, látta ahogy harcostársai Molotov-koktélokat dobnak a tankokra.

(MTI)

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.