Belföld

Továbbra sem beszél a Teréz körúti robbantással gyanúsított fiatal

Munkanélküli a robbantó

A Fővárosi Törvényszék péntek délutáni közleményéből újabb részletek derülnek ki a feltételezett elkövető hátterével és elfogásával kapcsolatban. Ide kattintva olvashat erről.

Előzetes letartóztatásba került harminc napra a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja. A legszigorúbb kényszerintézkedés elrendeléséről pénteken Budai Központi Kerületi Bíróság.

A fiatalembert háromnegyed 12 körül vitték be a Fő utcai épület tárgyalótermébe, egy rendőr kísérte őt. Nem szólt semmit, lehorgasztott fejjel ment el az újságírók előtt – jelentette tudósítónk.

A tárgyalás több mint két órán át tartott, a fiatalember nem mondott semmit, nem tett vallomást, így továbbra is rejtély, mi volt az indítéka, hogy miért robbantott. Erről Póta Péter,  a törvényszék szóvivője beszélt a tárgyalás után. Elmondta azt is, hogy kiemelkedően súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják a fiatalembert – több emberen, hivatalos személy sérelmére, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével -, emiatt akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. A gyanú megalapozott,

“ezt alátámasztják a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvek, a a DNS-szakértői vélemény, a vegyészszakértői vélemény”

Szökés, elrejtőzés, bizonyítás meghiúsítása, bűnismétlés veszélye, a bűncselekmény tárgyi súlya – mindezek indokolták, hogy a fiatal előzetesbe kerüljön.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Fiatal, magyar, büntetlen előéletű

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a férfit szerda délután fogta el a TEK. Úgy tudjuk, az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn.

Az ügyészség és a rendőrség közös sajtótájékoztatón számolt be másnap az elfogásról. Eszerint robbantóra terrorelhárítók csaptak le Keszthelyen, egy félreeső úton, a kocsijánál szerda délután 4 körül.  A gyanúsítottról annyit mondtak, hogy magyar állampolgár és nincs nyoma a nyilvántartásban, vagyis büntetlen előéletű és nem budapesti. A bűncselekményt egyedül követte el és félő volt, hogy újabb merényletre készül. Hogy beszámítható-e, a későbbiekben vizsgálni fogják. Arra a kérdésre, hogy volt-e bármilyen képzettsége, hogy egy ilyen szerkezetet el tudjon készíteni, Keresztes Imre, főügyész főügyész annyit közölt, hogy elkészítette és működött. A szerkezetről mindössze azt árulták el, hogy a támadó valóban szögeket használt, ami igen brutális elkövetési mód.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A tájékoztatón Papp Károly, országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a munka “dandárját” a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberei végezték, de szorosan együttműködve az ügyészség munkatársaival. A teljes állomány dolgozott az ügyön. A tízmilliós nyomravezetői díj kapcsán közölte, nem fizetik ki senkinek, mert a nyomozók munkája vezetett eredményre.

Az elfogásáról videó készült:

A gyanúsított egyébként egy zalai település, Karmacs volt polgármesterének a fia, elvált szülők gyermeke, és már rég elköltözött a településről. A TEK Taksonyban is járt, ott a gyanúsított nagyszülei laktak, a robbantás után is abba a házba mehetett a Blikk szerint. Sok kíváncsiskodó jelent meg az utcán, azonban a kommandósok mindenkit visszaküldtek az épületekbe. A TV2 arról számolt be, hogy a bombát működésbe hozó vevőegység áramkörének forgalmazóján keresztül találták meg a nyomozók a gyanúsítottat. Négy-öt ilyen áramkört rendelt, és a rendelésekhez megadta email-címét. Ez után figyelték, hogy mikor lép be az email-fiókba, hogy megtudják, hol tartózkodik.

A PestiSrácoknak nyilatkozott a Teréz körúti robbantással gyanúsított férfi édesapja. A férfi azt mondta, elképzelhetetlen, hogy a fia lenne az elkövető.

Két rendőrt próbált megölni

Ahogy arról beszámoltunk, a Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A rendőrség közölte: egy fiatalembert keresnek és tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást.

A rendőrség és az ügyészség a robbantás óta eltelt csaknem egy hónap alatt több felhívást is közzétett, miszerint szemtanúkat keresnek és várják azokat a felvételeket, amelyek a helyszínen készültek a robbantáskor. Kamera rögzítette a támadót a helyszínen, egy körúti boltban, illetve lencsevégre kapta egy dohányboltnál felszerelt eszköz is, ekkor a gyanúsított már másik ruhában volt. Hogy pontosan miket viselt a bűncselekmény elkövetésekor, illetve utána, szintén pontosan megadták a felhívásukban.

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a férfit szerda délután fogta el a TEK. Úgy tudjuk, az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik