Belföld

Már egymást hazaárulózza a Fidesz és a Jobbik

Az Alaptörvényről és arról vitáznak, mire is mondott nemet 98 százalék.

Az alaptörvény-módosítási javaslatról frakcióközi egyeztetést tartottak, amelyen a parlamenti frakciók közül csak az MSZP nem vett részt. A megbeszélésen a Jobbik előterjesztette javaslatát, amely szerint a letelepedési kötvény megszüntetéséhez kötik az alkotmánymódosítás támogatását. A Fidesz és a KDNP a két kérdést nem kötné össze, mert ez “politikai kufárkodás”.

Kósa Lajos azt mondta, ha a jobbikosok el akarják kerülni, hogy “saját mércéjük” alapján hazaárulóvá váljanak, akkor meg kellene szavazniuk az alkotmánymódosítást. A Fidesz frakcióvezetője Vona Gábor idevágó áprilisi szavait idézte, és emlékeztetett rá, hogy Lázár János már korábban bejelentette a letelepedési kötvény intézményének felülvizsgálatát.

Erről “ötletszerűen” nem lehet dönteni, Magyarország védelme nem alku kérdése – mondta Kósa, aki azonban lát esélyt a módosítás elfogadására. Ehhez kell két ellenzéki vagy független képviselő támogatása, de abban bízik,

hogy a nem kormánypárti képviselők közül van néhány józan gondolkodású, aki felmérte (…), hogy az alaptörvény-módosítás valóban pártok felett álló ügy”.

Szerinte az alaptörvény-módosítás november 8-ára végszavazásra kész lehet. A kormánypártok, a Jobbik és az LMP közötti tárgyaláson a korábbi javaslatokat foglalták egységes táblázatba, tisztázták a legfontosabb kérdéseket, Kósa szerint a sarkalatosságot illetően van némi véleménykülönbség, ami azonban áthidalható – mondta Kósa.

Volner: a Fidesz az igazi hazaáruló

A Jobbik ahhoz ragaszkodott a csütörtöki frakcióközi egyeztetésen, amihez eddig is, azaz, hogy a kormány vessen véget a letelepedési “kötvény-biznisznek” – közölte Volner János frakcióvezető az alaptörvény módosításáról szóló egyeztetés után. Az ellenzéki politikus konstruktívnak nevezte a találkozót, azonban megjegyezte, voltak olyan pontok, ahol lényegesen eltértek az álláspontok.

Értékelése szerint az október 2-i népszavazáson az emberek 98 százaléka nemcsak a brüsszeli kvótára, hanem a migráció minden formájára nemet mondott. Hozzátette: a kötvénnyel érkezők száma magasabb lehet, mint az uniós kvótákkal érkezőké, ezért ennek az intézménynek véget kell vetni.

Volner János szerint Orbán Viktor miniszterelnök fontos válaszút elé érkezett: el kell döntenie, hogy a magyar érdek és az ország biztonsága az első, vagy pedig az, hogy megőrizze a letelepedési kötvények “piszkos offshore bizniszét”. Meggyőződése, hogy a kormányfő fejet hajt a választói akaratnak – mondta.

A frakcióvezető kizárta, hogy a Jobbik képviselőcsoportjából bárki kiszavazna. “Ha mégis, akkor drasztikusabb eszközökkel eljárunk az illetővel szemben. Szerinte az átszavazókat inkább a baloldalon kell keresni. Kósa szavaira reagálva azt mondta: az a hazaáruló, aki kiskapus megoldásokkal lehetővé tenné a gazdag migránsoknak, hogy Magyarországon telepedhessenek le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik