Belföld

Idei csúcsán a Fidesz, noha a többség szerint rossz az irány

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 20. 16:00

A Jobbik nem erősödött.

Aktívabbak lettek a választók. A népszavazási kampányban a pártok magukra irányították a figyelmet, többnek nőtt a tábora. A Fidesz támogatottsága 26-ról 28 százalékra emelkedett. A Jobbik nem erősödött, továbbra is a választók 13 százaléka sorakozik fel mögé. Az MSZP tábora 9-ről 10 százalékra, a DK-é 5-ről 6-ra bővült. Az LMP stabil 3 százalékos párt. Az Együtt 2, a Liberálisok és a Párbeszéd 1 százalékon áll ugyanúgy, mint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

A politikától távolságot tartók aránya jelentősen, 37-ről 32 százalékra csökkent.

Az aktivitással együtt a biztos pártválasztók csoportja is bővült, jelenleg 38 százalék tartozik ide. A körükben mért tájékoztató jellegű adatok szerint ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 49 százalékos, a Jobbik 17, az MSZP 14 százalékot ér el. A biztos szavazók 8 százaléka a DK támogatója. Az LMP 5, az Együtt 3, a Liberálisok, a Párbeszéd és a Kutyapárt 1-1 százalékot kapna.

A népszavazási kampány hatott a pártpreferenciákra, a korábban elzárkózók egy része is talált magának politikai erőt. Nagy változások nem történtek, de a referendum előtti hetekben aktívan politizáló pártok 1-2 százalékpontnyi emelkedésnek örülhetnek.

A Fidesz mostani 28 százaléka az idei év eddigi legjobb eredménye és az MSZP is elmozdult a mélypontról, és a DK újra elérte eddigi legnagyobb támogatottságát. A Jobbik és az LMP nem húzott hasznot a kampányból, eredményeik azonosak idén mért átlagos szavazati arányaikkal.

Egy a tábor, de mintha két ország lenne

A magyarok közhangulata ugyanakkor sokkal inkább negatív, mint pozitív. Az emberek 59 százaléka szerint az ország rossz irányba tart, ezzel szemben 31 százalék kedvező folyamatokat tapasztal. Az értékelésben a társadalmi-demográfiai hovatartozás is meghatározó – az életkor emelkedésével némileg nő a kritikus vélemény, az iskolázottság növekedésével kissé csökken az elégedetlenség – az igazán nagy különbségek a politikai hovatartozásban vannak. A Fidesz hívei teljesen másként látják az országot, mint az ellenzéki pártok támogatói vagy a politikához nem kötődők.

A kormánypártiak 82 százaléka szerint jó dolgok történnek hazánkban. Csak 11 százalék gondolja azt, hogy tévúton járunk. A DK szimpatizánsai a leginkább elégedetlenek a történésekkel, 96 százalékuk kritikával illeti azt. Az MSZP és a Jobbik hívei is nagyon negatívan értékelnek: 90, illetve 86 százalékuk szerint rossz irányba mennek az ország ügyei, míg 4 illetve 10 százalék pozitívnak látják a körülöttük lévő világot. A pártválasztásukban bizonytalanoknak is lehangoló képük van a mai Magyarországról: kétharmaduk szerint rossz dolgok történnek, csak 13 százalék véli úgy, hogy jól alakulnak dolgaink.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.