Belföld

Idei csúcsán a Fidesz, noha a többség szerint rossz az irány

A Jobbik nem erősödött.

Aktívabbak lettek a választók. A népszavazási kampányban a pártok magukra irányították a figyelmet, többnek nőtt a tábora. A Fidesz támogatottsága 26-ról 28 százalékra emelkedett. A Jobbik nem erősödött, továbbra is a választók 13 százaléka sorakozik fel mögé. Az MSZP tábora 9-ről 10 százalékra, a DK-é 5-ről 6-ra bővült. Az LMP stabil 3 százalékos párt. Az Együtt 2, a Liberálisok és a Párbeszéd 1 százalékon áll ugyanúgy, mint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

A politikától távolságot tartók aránya jelentősen, 37-ről 32 százalékra csökkent.

Az aktivitással együtt a biztos pártválasztók csoportja is bővült, jelenleg 38 százalék tartozik ide. A körükben mért tájékoztató jellegű adatok szerint ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 49 százalékos, a Jobbik 17, az MSZP 14 százalékot ér el. A biztos szavazók 8 százaléka a DK támogatója. Az LMP 5, az Együtt 3, a Liberálisok, a Párbeszéd és a Kutyapárt 1-1 százalékot kapna.

A népszavazási kampány hatott a pártpreferenciákra, a korábban elzárkózók egy része is talált magának politikai erőt. Nagy változások nem történtek, de a referendum előtti hetekben aktívan politizáló pártok 1-2 százalékpontnyi emelkedésnek örülhetnek.

A Fidesz mostani 28 százaléka az idei év eddigi legjobb eredménye és az MSZP is elmozdult a mélypontról, és a DK újra elérte eddigi legnagyobb támogatottságát. A Jobbik és az LMP nem húzott hasznot a kampányból, eredményeik azonosak idén mért átlagos szavazati arányaikkal.

Egy a tábor, de mintha két ország lenne

A magyarok közhangulata ugyanakkor sokkal inkább negatív, mint pozitív. Az emberek 59 százaléka szerint az ország rossz irányba tart, ezzel szemben 31 százalék kedvező folyamatokat tapasztal. Az értékelésben a társadalmi-demográfiai hovatartozás is meghatározó – az életkor emelkedésével némileg nő a kritikus vélemény, az iskolázottság növekedésével kissé csökken az elégedetlenség – az igazán nagy különbségek a politikai hovatartozásban vannak. A Fidesz hívei teljesen másként látják az országot, mint az ellenzéki pártok támogatói vagy a politikához nem kötődők.

A kormánypártiak 82 százaléka szerint jó dolgok történnek hazánkban. Csak 11 százalék gondolja azt, hogy tévúton járunk. A DK szimpatizánsai a leginkább elégedetlenek a történésekkel, 96 százalékuk kritikával illeti azt. Az MSZP és a Jobbik hívei is nagyon negatívan értékelnek: 90, illetve 86 százalékuk szerint rossz irányba mennek az ország ügyei, míg 4 illetve 10 százalék pozitívnak látják a körülöttük lévő világot. A pártválasztásukban bizonytalanoknak is lehangoló képük van a mai Magyarországról: kétharmaduk szerint rossz dolgok történnek, csak 13 százalék véli úgy, hogy jól alakulnak dolgaink.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik