Belföld

A kormány szerint a baloldal fizetett provokátorokkal zavarná meg az ünneplést

1956 (1956)
1956 (1956)
Juhász Péter hazug hisztériakeltésnek nevezte a Fidesz álláspontját.

Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a Fidesz és a KDNP véleményét ismertetve csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: miközben a jóérzésű emberek a hősökre, a szabadságért való bátor kiállásra szeretnének méltó módon emlékezni, sajnos olyan jeleket látni és hallani az elmúlt napokban, hogy a baloldal az ünnep megzavarására készül. “Juhász Péter és más baloldali szerveződések – köztük a bevándorláspárti és az illegális bevándorlókat segítő Migration Aid alapítója – meg akarják zavarni a vasárnap délutáni Kossuth téri ünnepi megemlékezést, és ezt nem is tagadják” – fejtette ki.

Juhász: ne merészelje magát Orbán az ünneppel azonosítani

Juhász Péter közleményben reagált Hollik sajtótájékoztatójára. Ebben egyebek mellett azt kifogásolja, hogy míg a kormánypárti „hazug sajtótájékoztatókról” beszámol a „politikailag irányított nemzeti hírügynökség”, az MTI, addig az ő október 23-ról szóló nyilatkozatairól nem adtak hírt. Hazugságnak nevezte, hogy Hollik azt mondta, Juhász Péter már a fizikai erőszakot sem zárja ki.

 

Szerinte Hollik arról a tényről is megfeledkezik, hogy Orbán Viktor nem a nemzet, még csak nem is a többség Magyarországon. Az ellen tiltakoznak kifütyülésével, hogy hazug és tolvaj módon kormányoz, kijátssza hazánkat Vlagyimir Putyinnak. Ne merészelje Orbán önmagát a nemzeti ünneppel azonosítani – írta Juhász, elnyomó zsarnoknak nevezve a miniszterelnököt.

 

„Orbán miatt fütyülünk békésen most vasárnap 1956 szellemében, mert nem hallgat a népre a miniszterelnök, és jelezni kell neki: a haza nem az övé, hanem mindenkié. Az Együtt maga konferenciával és koszorúzással is áldozik a hősök emlékének, legyenek bár egyszerű pesti srácok vagy mártír miniszterelnökök, mert 1956 emléke mindenkié, liberálisé es konzervatívé, jobb és baloldalié” – zárul a közlemény.

Hollik hozzátette: a kormány által vasárnapra szervezett hivatalos Kossuth téri ünnepségre rászervezik a megmozdulásokat, sőt már a fizikai erőszakot sem zárják ki. Ez elfogadhatatlan, ezt kategorikusan vissza kell utasítani – jelentette ki Hollik István.

Jelezte:

akik rendzavarásra készülnek, jó, ha tudják, ezzel a cselekedetükkel, kimeríthetik a garázdaságra való felbujtást. Határozottan kérjük, ezt fejezzék be.

A KDNP-s politikus szerint ezek az ellenzéki politikusok – ahogy máskor is – most is a nemzeti érdek elé helyezik saját pártpolitikai érdeküket, politikai ambíciójukat. Ezért minden tisztességes politikus szégyellhetné magát – “mi sajnos attól tartunk, hogy ők nem fogják” – mondta.

Felidézte, hogy tíz éve, az 50. évfordulót a baloldal Gyurcsány Ferenc vezetésével tönkretette, az akkori kormány erőszakos rendőrterrort, gumibotot, könnygázt, vízágyút és lovas rendőröket vetett be a békés megemlékezők ellen. Ez az erőszak nemcsak a bántalmazott embereket sértette, hanem 1956., a forradalom emlékét is meggyalázta – emelte ki.

A kormánypárti képviselő arra kérte “a baloldal levitézlett figuráit”, hogy próbálják meg megérteni: vannak nemzeti ügyek, vannak nemzeti ünnepek. Ezeket méltósággal és békésen ünnepli minden magára valamit is adó ember.

A forradalom a 20. századi magyar történelem legnagyobb eseménye, amire mindannyian büszkék lehetünk – tette hozzá, kiemelve: hisznek a magyar nemzetben, abban, hogy vannak nemzeti ügyek, ahol nincs helye pártpolitikának és önző pártpolitikai szempontoknak.

Hiszünk a magyar hősök bátorságában, hiszünk a magyar nép értékében és alapelveiben

– fogalmazott. A mostani 60. évfordulót szeretnének úgy ünnepelni, ahogy az a hősök és áldozatok emlékéhez méltó: tisztelettel, büszkeséggel és szeretettel.

Arra kérnek minden jó érzésű magyart – határon innen és túl -, ha tehetik, személyesen vegyenek részt a Kossuth téri ünnepségen most vasárnap délután 3 órakor, “emeljük fel a fejünket” és emlékezzünk együtt az 1956-os hősökre

– mondta Hollik István.

Kérdésre válaszolva elmondta: külön, extra biztonsági intézkedésekre nem kell számítani. Ők nem az a kormány, akik el szeretnék zárni a nemzeti ünnepeket az emberektől, ez Gyurcsány Ferencéknél volt szokás – tette hozzá.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik