Belföld

A rendőrség is tart a kokainnál 2000-szer erősebb narkótól

Brutálisan erős az új szintetikus drog, ami Kínából származik, és ami miatt az USA már megkongatta a vészharangot. Megkérdeztük az ORFK-t, találkoztak-e már a karfentanillal.

Akár vegyifegyvernek is elmenne a karfentanil nevű szintetikus drog, ami az Egyesült Államokban már több halálesetet okozott – írtuk még október 7-én az AP hírére hivatkozva. A szernek azért volt hírértéke, mert az USA elkezdett kampányolni Kína felé, hogy tegyen valamit a gyártás és illegális export ellehetetlenítésére.

A morfiumnál ötezerszer erősebb, minimális adagban is halálos szert ugyanis kínai cégek gyártják nagyüzemben – fájdalomcsillapítónak.

Mivel ez egy új szer, egy új molekula, sok országban még nincs rajta a kábszeres tiltólistákon, így Magyarországon, sőt az Európai Unióban sem. Ez utóbbi információt az Országos Rendőr-főkapitányságtól tudjuk, aminek elküldtük kérdéseinket. Közölték még, megtették a szükséges lépéseket, hogy mihamarabb listára kerüljön a karfentanil.

A rendőrség azt írta, még nem foglaltak le karfentanilt Magyarországon, szakértők szerint se jelent még meg a szer itthon. Azonban a rendőrség is fél a szakértői vélemények miatt:

tekintettel az anyag hatástani besorolására és hatáserősségére, az eddig megjelent anyagok közül a legveszélyesebbnek tűnik. Igen kis mennyiség (mikrogrammnyi) is okozhat halált vagy nagyon súlyos tüneteket, rosszullétet; 2000-szer erősebb a kokainnál és 7500-szor erősebb az MDMA-nál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik