Belföld

Pénzmegvonással büntették a gyerekeket az állami otthonban

A meleg víz pazarlásáért vagy az ajtó becsapásáért is fizetni kellett.

Zsebpénzük megvonásával büntették éveken át a gyerekeket egy Baranya megyei állami otthonban – tudta meg a hvg.hu. Ezer forintot vettek el tőlük, ha pazarolták a meleg vizet, de az ajtó becsapásáért, a villany égve hagyásáért vagy a csúnya beszédért is fizetniük kellett.

Az állami gondozásban élő gyerekek néhány ezer forintot kapnak az államtól, amiből csokit vehetnek vagy spórolhatnak valamilyen vágyott dologra. A majsi gyermekotthon nevelői önkényesen kurtították meg ezt az összeget, a büntetéseket pedig füzetben vezették, ami a hvg.hu birtokába került.

A gyerekeket meglepte, hogy nem lehetett volna ilyet tenni

A gyerekek havi zsebpénzét minisztériumi rendelet szabályozza, jelenleg 14 éves korig 3705 forint, felette havi 5130 forint jár. A rendelet szerint a gyermek maga döntheti el, mire fordítja ezt a pénzt. A hvg.hu beszélt a gyermekotthon több lakójával, akiket meglepett, hogy törvényesen nem lehetett volna szubjektíven kirótt összegeket levonni a zsebpénzükből. Egyikük védte is az otthon vezetőjét, mert szerinte működött ez a fegyelmezési mód.

A pénzmegvonásokról az otthon egyik pedagógusa számolt be, aki összetűzésbe került az otthon vezetőjével. A nevelő férje szintén a Baranya megyei gyermekgondozásban dolgozik. A gyerekek beszéltek nekik először arról, hogy ha „rosszak”, akkor levonnak a pénzükből, de ezt el sem akarták hinni addig, amíg a majsi otthonban dolgozó asszony meg nem találta a füzetet.

Nem egyedi ügy

A portál szerint több egybevágó bizonyíték van arra, hogy 2012 és 2014 között fennállt ez a gyakorlat. A hvg.hu megkereste az otthon volt vezetőjét is, aki először részletesen beszélt a füzetekről, végül azonban letiltotta a nyilatkozatát. Az ügyért a házaspárt okolja. Azt mondta, jelenleg is folyik egy bírósági per, amiben őt jelentették fel, annak befejeztéig nem kíván nyilatkozni.

A házaspár és az otthon vezetője közti pereskedés irataiból az derül ki, hogy az otthon vezetője elismerte: nevelési célzattal tartották vissza a zsebpénzt. A levont összegeket közösen költötték el, mindig megbeszélték, hogy mire – fagyizásra, mozira, kirándulásra. Szerinte a gyerekek ötlete volt, hogy ha valaki kárt tesz, azt ne a közös pénzből fedezzék, hanem a „bűnösnek” kelljen fizetnie.

A majsi lakásotthont egyébként tavaly februárban bezárták, de többen úgy vélekedtek, nem egyedi ügyről van szó, máshol is így megy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik