München 2016. október 17.
Orbán Viktor miniszterelnök a müncheni magyar fõkonzulátus 1956-os megemlékezésén a bajor tartományi parlament müncheni épületében 2016. október 17-én. (MTI/AP/Matthias Schrader)
Belföld

Orbán Viktor: Bánt minket az igazságtalanság

24.hu
24.hu

2016. 10. 17. 20:08

Az 1989-es határnyitás és a határok védelme ma ugyanannak az éremnek a két oldala: akkor Európa szabadságáért cselekedtünk, ma ezt védjük, mert Magyarország biztonsága Európa biztonságát is jelenti - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a müncheni magyar főkonzulátus 1956-os megemlékezésén, a bajor tartományi gyűlés (Landtag) épületében.
Korábban a témában:

A kormányfő beszédében kiemelte, a bajor-magyar barátság különleges, egyedülálló Európában.

Ez a barátság hatalmas ívet futott be, a történelem során sokszor vállalkoztunk hol rossz, hol jó dolgokra, de most jó pályán haladunk, mert arra a közös célra vállalkozunk, hogy biztonságos, szabad, békés és virágzó Európát hozhassunk létre

– jelentette ki.

Mint fogalmazott, ez a cél büszkeségre ad okot, és méltó az 1956-os szabadságharcosok örökségéhez.

München, 2016. október 17.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a müncheni magyar fõkonzulátus 1956-os megemlékezésén, a bajor tartományi gyûlés (Landtag) épületében 2016. október 17-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs
Fotó: MTI

Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarországot a földrajzi elhelyezkedése minden harminc évben egyszer az aktuális európai harcok fősodrába löki, így volt ez 1956-ban, 1989-ben, és 2015-2016-ban is, amikor nekünk kellett lezárni a határt, hogy megállítsuk a délről fenyegető népvándorlást.

Egyszer sem kértük a feladatot, hanem a sors, a történelem mérte ki ránk, de a magyarok nem futottak el, nem hátráltak meg, hanem teljesítették a kötelességüket

– mondta, majd megjegyezte, akkor is helyt állunk, ha azok támadnak ránk hátulról, akiket valójában védelmezünk.

Hozzáfűzte, bánt minket az igazságtalanság, de nem illik hozzánk a panaszkodás, és az igazságtalanság nem ad felmentést a kötelesség teljesítése alól és erre a bajorok mindig számíthatnak.

München, 2016. október 17.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a müncheni magyar fõkonzulátus 1956-os megemlékezésén, a bajor tartományi gyûlés (Landtag) épületében 2016. október 17-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs
Fotó: MTI

A miniszterelnök arra is kitért, hogy Magyarország mindig Európa újraegyesítéséről álmodott, hogy akkor majd a gyermekeik és unokáik szabadon és jobb módban élhetnek.

A béke, biztonság és jólét európai álmát álmodtuk mi magyarok is, ezért volt természetes a csatlakozásunk az EU-hoz, hiszen mi ide tartozunk, hazatértünk, ez az otthonunk, így magától értetődik, hogy ha kell, megvédjük

– mutatott rá.

Orbán Viktor kifejtette: ma Bajorország és Közép-Európa a világ egyik legerősebb régiója, és közös felelősségük, hogy Európa motorjaként az egész unió javára fejlődhessen és gazdagodhasson a térség. Ha a kölcsönös tisztelet alapján partnerként összefogunk, együtt nagy dolgokra vagyunk képesek.

A kormányfő úgy vélte, akkor nyer értelmet a szabadság, ha kicsinyes céljainkon túllépve és félelmeinket meghaladva cselekedni tudunk. Ehhez bátornak kell lenni.

Most olyan helyzet van Európában, hogy nem lehet gyáván félrenézni, a mi közös uniónk bajban van, jogon kívüli területre és állapotba sodródott, csak megoldatlan gondok, kérdések vannak, viták, közös válaszok nincsenek.

Kiemelte, nem várhatjuk, hogy mások oldják meg a problémákat, a saját kezünkbe kell venni a sorsunk irányítását. Ahhoz, hogy megőrizzük Európát, az európai álmot, változtatni kell, a kérdés, hogy van-e bátorságunk az érdemi változtatásokhoz.

München 2016. október 17.
Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök (j), Orbán Viktor miniszterelnök és a felesége, Lévai Anikó a müncheni magyar fõkonzulátus 1956-os megemlékezésén a bajor tartományi parlament müncheni épületében 2016. október 17-én. (MTI/EPA/Tobias Hase)
Fotó: MTI

Úgy látja, a reform kevés, megújulás kell, és a változásnak belülről kell elindulnia. Nem hagyhatjuk, hogy az európai egység, amelyet sok áldozattal felépítettünk ideológiai megfontolások, pénzügyi érdekek vagy politikusok rossz döntései miatt széthulljon – hangoztatta.

Orbán Viktor felidézte, 1956-ban a szovjet intervenciót követően 60 ezer ember gyűlt össze Münchenben, hogy csendes menetben emlékezzen a szabadságért vívott küzdelemben elesett magyarokra.

Amikor a brutális szovjet kommunista megtorlás miatt lehetetlenné vált az ellenállás, sokan Nyugat felé vették az irányt, és a bajorok segítettek nekik, ők pedig fegyelmezetten, rendben várták a hatóságok döntését

– emlékeztetett. Mint mondta, az ide érkező magyarok közül sokakat befogadtak, és a keresztény Bajorország törvénytisztelő, dolgos és odaadó polgárai, jó németek lettek.

A miniszterelnök hangsúlyozta, Magyarország olyan ezeréves keresztény állam, amely mindig a szabadságharcosok földje volt, amely nem tűri az elnyomást, a megszállást, a diktatúrát, és Magyarország a jövőben is mindig az európai szabadság oldalán áll majd.

Úgy látja, 1956-ban a szovjet tankok eltiporták a magyar szabadságot, a kommunista diktatúra katonai intervenciója egész Európa veresége volt, a vasfüggöny keleti felének rabsága a Nyugatot is láncra verte. Európa csak egységesen lehet szabad és erős, és ez a belátás szülte az Európai Unió nagyszerű gondolatát, amikor 1957-ben a megkötötték a római szerződéseket.

München, 2016. október 17.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a müncheni magyar fõkonzulátus 1956-os megemlékezésén, a bajor tartományi gyûlés (Landtag) épületében 2016. október 17-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs
Fotó: MTI

Orbán Viktor kiemelte, 1989-ben Magyarország megnyitotta a határt Németország felé.

Helmut Kohl volt német kancellár azt mondta, a magyarok ütötték ki az első téglát a falból. De aztán azon keresztül a huzat kirántotta az egész kommunista világrendet

– fogalmazott. Hozzáfűzte: a német újraegyesítés világhatalommá tette az EU-t, Németország támogatta a közép-európai országokat, amelyek aztán csatlakozhattak a közös hazához, és az unió elérte fénykorát – mutatott rá a miniszterelnök.

Reinhold Bocklet, a bajor parlament első alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az 1956-os forradalommal a magyar nép megnyitotta az utat a szabad Európa felé, és ma nagy csodálattal tekintenek azokra a bátrakra, akik akkor harcoltak.

Tordai-Lejkó Gábor főkonzul azt mondta, 1956 különleges történelmi pillanat volt, amikor az egész világ Magyarországra tekintett, és azt látta, hogy a magyar szabadságszerető nép, amely kész az életét áldozni a szabadságért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.