Belföld

Évekig harcolt az egyházzal, miután molesztálta egy pap

A budapesti férfi azt érezte, hogy a kifárasztására játszanak. Amikor Erdő Péterrel akart beszélni, rendőrt hívtak rá.

Gyermekkorában évekig zaklatta egy pap – erről beszélt az Indexnek egy most harmincéves férfi, aki úgy érezte, az egyház nem vette komolyan ügye kivizsgálását, inkább a kifárasztására játszottak.

Csak később tudatosult benne, hogy ez helytelen

Az A. néven említett férfi Budapest egyik külső kerületében nőtt fel, nehéz körülmények között. Hetedikes korában érkezett hozzájuk gyakorlatra egy fiatal kispap, akivel ő, ikertestvére és egy velük egyidős testvérpár gyorsan összebarátkoztak. Az után is megmaradt közöttük a kapcsolat, hogy a kispapot felszentelték és egy másik városba rendelték.

A férfi ugyanakkor arról is beszélt az interjúban, hogy a pap 1998 és 2003 között több alkalommal molesztálta. 12-13 évesen ezt még nem tudta mire vélni, csak 16 éves kora után tudatosult benne, hogy a pap viselkedése nem helyénvaló. Végül egy tanárnőjének beszélt a történtekről, aki korábbi egyházi iskolája igazgatónőjéhez irányította. Ő a plébánoshoz küldte A-t, az pedig a főegyházmegye helynökéhez. A. úgy emlékszik, hogy a helynök valósággal rátámadt, pszichológiai vizsgálatra akarta küldeni és szembesítést helyezett kilátásba, amitől ő megijedt és nem vállalta a hercehurcát.

Rendőrségre került az ügy

Ikertestvére közben szenvedélybeteg lett, és miután A. neki is beszélt a történtekről, a háta mögött zsarolni kezdte a papot, hogy nyilvánosságra hozza az ügyet, ha nem kap pénzt. A pap egy ideig fizetett, de végül feljelentést tett. Ez már 2008 körül történt. A-nak jegyzőkönyvbe kellett mondania a történteket, pszichológus szakértőhöz is küldték. A pap ellen indult büntetőeljárást viszont megszüntették, mert addigra az ő cselekedetei elévültek.

A újra felvette a kapcsolatot a főegyházmegyei hivatallal, az ügyében kiállított szakvéleménnyel Erdő Péter bíborost szerette volna felkeresni. A hivatal igazgatója azonban azt mondta neki, hogy „a bíboros urat semmiféle szakértői vélemény nem érdekli”.

Nem emiatt tiltották el

Tavaly májusban, miután olvasott a katolikus egyház berkeiben történt szexuális visszaélésekről, úgy döntött, mégis megpróbál az ügy végére járni. Újra felkereste a hivatalt, ahol kifaggatták, és azt mondták neki, hogy a papot eltiltották hivatásától a vizsgálat idejére. Ennek ellenére A. arra bukkant később, hogy a pap táborokat szervez gyerekeknek. Mivel nem tájékoztatták az ügy állásáról, és tértivevényes levelekben kellett kommunikálnia a hivatallal különösebb eredmény nélkül, úgy érezte, a kifárasztására játszanak.

Végül arra szánta el magát, hogy elmegy a prímási palotába, és addig nem megy el, amíg nem tudott Erdő Péterrel beszélni. Ott egy idő után négy rendőr jelent meg, akik elmondták: a bíboros nem akar vele beszélni, és ha nem megy el önszántából, kényszert alkalmaznak.

Az Index kereste az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét is, akik nem reagáltak, de két nappal később kiadtak egy közleményt, hogy az A-t molesztáló papot végleg eltiltották a papi tevékenységtől. Erről a vatikáni Hittani Kongregáció döntött, de a portál tudomása szerint a döntést megalapozó vizsgálat nem elsősorban A. ügyén alapult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik