Belföld

Az LMP nem szavaz az Alaptörvény módosításáról, mert csak figyelemelterelésnek tarják

Ahogyan korábban megírtuk, az Országgyűlés hozzálátott az Alaptörvény hetedik módosításának általános vitájához. Az ülésnapon Orbán Viktor miniszterelnök expozéjában kérte a képviselők támogatását, párthovatartozástól függetlenül.

A Lehet Más a Politika (LMP) két társelnöke közölte:

a parlamenti frakció a vitában részt vesz, de nem nyom majd gombot. Hadházy Ákos szerint a módosítás látszólag a bevándorlás kérdéséről szól, de valójában nem foglalkozik a menedékkérők, a menedékkérelem problémájával. A menekültkérdésre egyedül az LMP 24 pontja ad megfelelő válaszokat – tette hozzá.

Magyarországon hatalmas félelem alakult ki a bevándorlás kérdése miatt, amit a kormány a “hecckampánnyal” felerősített, az alaptörvény-módosítás pedig nem lesz gyógyszer ezekre a félelmekre – közölte a képviselő. Mint mondta: a javaslat jogi szempontból is “igénytelen”, nem létező jogi fogalmakat használ. Ráadásul az uniós jogrendszer alapján a magyar és az európai jog közötti ütközés esetében az utóbbi számít elsődlegesnek.

Szél: figyelemelterelés és aláásás

Szél Bernadett azt mondta, hogy amíg az alaptörvény-módosításról folyik a vita, a Fidesznek és a KDNP-nek addig sem kell a bérválságról, az összeomlott egészségügyről, a romokban heverő oktatásról, az “urizálásról” és a “korrupcióról” beszélnie.

A javasolt módosítás nem alkalmas a probléma rendezésére, mert az uniós szabályok alól nem lehet kibújni az alaptörvény megváltoztatásával – hívta fel a figyelmet. Jelenleg egy retorikai hadművelet zajlik, ami komoly kockázatokat rejt Magyarország jövőjére nézve. Orbán Viktor parlamenti felszólalásában azt állította, hogy a magyar önállóság veszélyben, de éppen a kormányfő az, aki azzal, hogy folyamatosan Brüsszellel veszekszik, aláássa az ország érdekérvényesítő képességét – közölte.

UPDATE: Az MSZP sem szavaz a diktátortempó miatt

Varga László, az MSZP  frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a szocialisták sem vesznek részt a szavazásban. Mint mondta:  senki nem adott felhatalmazást a Fidesznek az alkotmánymódosításra, a miniszterelnök és a kormánypárt egy kisebbség véleményére hivatkozik. “Diktátortempó” a kisebbség akaratát ráerőltetni a többségre, ezzel a miniszterelnök és a Fidesz csak saját hatalmi érdekeit szolgálja – szögezte le.

Varga szerint  a döntés a nemmel szavazókat is sérti, mert a voksolás előtt ők sem ismerhették a mostani javaslat szövegét.

Kiemelt képünkön Hadházy Ákos látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik