Belföld

Alig kezdődött el a fűtési szezon, máris több helyen lecsapott a „csendes gyilkos”

A hétfő reggeli adatok szerint a hétvégén – beleértve a pénteki napot is – öt helyszínre riasztották a tűzoltókat országszerte, ahol felmerült a szén-monoxid-mérgezés gyanúja. A katasztrófavédelem emberei szombaton pénteken és vasárnap kettő-kettő, szombaton pedig egy címre vonultak – tudtuk meg Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

Ahogy arról beszámoltunk,  csendes gyilkosként emlegetett gáz Szadán két kislány halálát okozta szombat este. A gyerekekre szüleik találtak rá a fürdőszobában, eszméletlenül. A mentők sokáig küzdöttek az életükért, de már nem tudtak rajtuk segíteni.

MTI
Fotó: MTI

Bár még alig kezdődött el a hét, már két újabb mérgezéses esetről tudunk. A reggeli órákban egy ötfős esztergomi családot – két felnőttet és három gyermeket – kellett kórházba vinni, miután rosszul lettek otthonukban. Nem sokkal később újabb hír érkezett, miszerint Csanádapácán is szén-monoxid mérgezés gyanújával szállítottak el a mentők két embert.

Tavaly összesen kilencen haltak meg, idén már tizenheten

A Kéményseprők Országos Szakszervezete vasárnap közleményt adott ki, miszerint a  gáztüzelésű kémények gyakoribb ellenőrzését sürgetik. Azt szeretnék elérni, hogy azonnali hatállyal állítsák vissza a korábbi években alkalmazott ellenőrzési gyakoriságot, így a magyar családok százezreit leginkább veszélyeztető kéményeket évente egyszer és ne két évente egy alkalommal ellenőrizzék.

Emlékeztettek, hogy tavaly összesen 9 halálos áldozatot követelő szén-monoxid mérgezés történt, idén azonban ez a szám már elérte a 17-et a szombati szadai tragédiával, amelyben életét vesztette a két kislány. A szakszervezet úgy véli, hogy a gyakoribb ellenőrzésekkel az ehhez hasonló esetek megelőzhetőek.

Csaknem 340 eset, 220 sérült

Hasonló adatokat közölt múlt hét elején a katasztrófavédelem is. A tűzoltók eszerint 2016 év eleje óta 339 szén-monoxidos esethez vonultak, ahol 220 ember sérült meg, a mérgező gáz október 10-ig 14 áldozatot szedett. „Az idei esetek tizenegy százalékában volt az érintett otthonban szén-monoxid-érzékelő” – írták. A szervezet egyébként évente többször igyekszik felhívni a figyelmet a veszélyre, és azt kérik,  ahol fennél a szén-monoxid-mérgezés lehetősége,

  • rendszeresen ellenőriztessék a kéményeket, a kazánokat, kályhákat, ezeket szakember által szereltessék be, vizsgáltassák felül
  • szerezzenek be szénmonoxid-érzékelő jelzőkészüléket, maely a mérgezés veszélyére figyelmeztet a kritikus szint felett
  • ügyeljenek  a nyílászárók megfelelő szellőzőnyílással történő ellátására

Ajánlott videó

Olvasói sztorik