Belföld

Olyan kétharmadot kovácsolt össze a Népszabi-ügy, aminek a Fidesz nem örülhet

24.hu
24.hu

2016. 10. 15. 15:15

A sajtószabadságról és a Népszabadságról kérdeztek meg ezer embert a Publicus Intézet szakijai. A végeredmény lelombozó, még a fideszes szavazók zöme szerint is.
Korábban a témában:

Az emberek nagy többsége szerint nem független a magyar sajtó a kormánytól, holott ez számukra baromira fontos érték – áll a Publicus Intézet október 11-13. között készített felmérésében, amire a Vasárnapi Hírek bízta meg az intézetet. A legtöbb válaszadó a kérdések zömében a sajtószabadságról szóló ellenzéki véleményeket vallja magáénak.

A sajtó nem szabad

Ötös skálán 2,7 pontot kapott a sajtószabadság hazai helyzete, tehát a hazai sajtó nem szabad. Az MSZP-szavazók a legkritikusabbak, náluk 2,1 az átlagpontszám, míg a fideszeseknél 3,4. Köztük vannak a legtöbben, akik szerint teljes mértékben szabad a sajtó, 24 százalék adott ötöst erre.

A válaszadók 87 százaléka szerint fontos, hogy a sajtó független legyen a kormánytól.

Kb. ugyanennyien, 85 százaléknyian hallottak a megkérdezettek közül arról, hogy a Népszabadság működését felfüggesztették, de csak egyharmaduk arról, hogy egy Fidesz-közeli vállalkozás befolyása alá került. A lapot amúgy 43 százalék olvasta – akár online, akár nyomtatva -, bár a print verziót inkább az MSZP- és Jobbik-szavazók, a 60 év felettiek és a diplomások fogyasztották.

Eltérő a lap bezárásának megítélése: 29 százalék szerint kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat, ez az indíték. 23 százalék szerint a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot, 22 százalék szerint pedig veszteséges volt. Ez utóbbi főleg a fideszeseknél jelentős ok, a 37 százalékuk szerint ez áll a háttérben. Az MSZP-sek 53, a jobbikosok 35, a bizonytalanok 28 százaléka szerint volt a kormánykritika a fő ok.

A fideszesek szerint is a Fidesz a főnök a sajtóban

Visszatérve a média működésére, 67 százalék vallotta azt, hogy szerinte a Fidesznek van a nagyobb befolyása a média működésére, 2 százalék szerint a baloldalnak. A Jobbik és az MSZP szavazói látják ezt a legnagyobbnak, 77 és 72 százalék válaszolt így.

A baloldal médiatúlsúlyát érdekes módon a szocialisták szimpatizánsai (8 százalék) és a fideszesek (5 százalék) gondolják a legnagyobbnak.

Érdekes kérdés még, hogy azzal 59 százalék ért egyet, hogy jelenleg a Fidesz-kormány idején a nagyobb a kormány befolyása a médiában, mint az MSZP-kormányok idején volt (16 százalék). Ez a Fidesz-szavazók véleménye is (46 százalék az első verziót erősíti, 25 a másodikat), de az MSZP-seknél a legerősebb ez a gondolat (75:20 százalék).

Summa summarum a megkérdezettek 59 százaléka szerint erősen korlátozott a sajtószabadság Magyarországon, a közszolgálati médiumok pedig egyoldalúak. A közszolgálati médiáról a Fidesz-szavazók 45 százaléka gondolja ugyanezt (43 az ellenkezőjét). Az MSZP- (70 százalék), a Jobbik-szavazók (69 százalék) és a bizonytalanok (60 százaléka) is így gondolkodik.

A kutatás ezerfős reprezentatív minta alkalmazásával készült október 11-13. között telefonos megkérdezéssel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.