Belföld

Magyar szögesdróton pusztulnak a gímszarvasok

Gímszarvas (gímszarvas)
Gímszarvas (gímszarvas)
Migránst nem feltétlen hárít el a magyar kerítés, gímszarvast annál inkább. A horvát oldalon aggódnak a baranyai szarvasokért.

Súlyos környezeti problémát okozott a magyar határon felállított migránshárító kerítés, azaz a gyoda – írja a brit Daily Mail. Ugyanis a Horvátország és Magyarország között át-átjárnak a gímszarvasok üzekedni, szaporodni, barcogni, de a kerítés ezt a természetes útvonalat most szétszakította.

A magyar-horvát határ zömmel a Dráva mentén fekszik, de Baranyánál van egy szárazföldi szakasz is, itt nem tudnak átkelni most a szarvasok. Mario Romulic horvát természetfotós hónapokat töltött a baranyai szarvasok szenvedésének tanulmányozásával és azt mondta:

Világos mindenkinek, hogy (a kerítés) nem akadály az embereknek, akiket meg kéne állítania. Csak az állatoknak okoz problémákat azzal, hogy megakadályozza őket, hogy vonuljanak élelmet és egyéb szükséges dolgokat keresni.

Van egy nagy közös horvát-magyar természetvédelmi terület is errefelé, ami kettészelte a gímszarvasok populációját. A kisebbik részük ragadt a horvát oldalon, és ezek nem tudnak átmenni legelni vagy párosodni a magyar oldalra. Ez télen komoly gond lehet, mivel nagyobb területet kéne bejárniuk a kevéske táplálékot felkutatva.

A magyar kormány természetesen tagad, szerintük az állatok kiválóan alkalmazkodtak az ember állította akadályhoz. A válasz szerint eleve elszaporodott a nagyvad és kárt tesz a vetésben, sőt baleseteket okoz (!).

Ráadásul a kerítés átmeneti dolog, így nem fog nagy károkat okozni.

A horvát vadászok szerint ez nem igaz, a nőstény szarvasok csapatokban vonulnak, míg a hímek csak párzási időszakban teszik ezt. De idén nem tudnak hozzáférni a nőstényekhez, mert ott a kerítés. A horvát vadászok és természetszeretők is remélik, a gyoda hamar eltűnik és szabadon áramolhat a vad át a határokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik