Belföld

Bécsben keresték a Népszabisok a lapot felfüggesztő kiadó tulajdonosát

A bécsi Concordia Sajtóklub hívta meg őket, nemzetközi sajtótájékoztatót is tartottak.

Bécsben tartott nemzetközi sajtótájékoztatót pénteken a hat napja felfüggesztett Népszabadság szerkesztőségének küldöttsége. A helyi Concordia Sajtóklub meghívásának tettek eleget.

Időközben kiderült, hogy a kinn lévő újságírókat fogadja az SPÖ frakcióvezetője, Andreas Schieder is.

A laptulajdonos osztrák hátterű, a Mediaworks Zrt. a Vienna Capital Partners érdekeltsége, melynek tulajdonosa Heinrich Pecina. Korábbi portrénkból kiderül, hogy Ausztriában büntetőeljárás folyik ellene sikkasztás miatt, ő adta el a BorsodChemet a kínaiaknak és mondták az orosz Gazprom lobbistájának is. Az elmúlt másfél évtizedből számos nyílt és rejtett üzlet fűződik nevéhez Magyarországon.

A Népszabadság felfüggesztését üzleti döntésként tálalta a tulajdonos, de valójában egyáltalán nem tűnik racionálisnak, ahogy ezt lebonyolították. Különösen figyelemre méltó, hogy a lapkiadó Mediaworks élére szombaton, a lap felfüggesztésének napján Katona Viktort nevezték ki megbízott vezérigazgatóként, de ő két nappal később egészségügyi okokra hivatkozva le is mondott.

24.hu

A sajtótájékoztatón Márton Gergely főszerkesztő-helyettes kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy tavaly már nem volt veszteséges a Népszabadság, előtte pedig évről évre újra megtervezett, előre meghatározott büdzsével dolgoztak, így a veszteségesség, mint indok teljesen váratlan és érthetetlen volt számukra. Arra vonatkozóan is érkeztek kérdések, hogy hogyan folyik bele a politika a magyar médiapiac működésébe.

A sajtótájékoztató után az újságírók elindultak a Vienna Capital Partners székhelyére, hogy személyesen tegyék fel kérdéseiket Heinrich Pecinának. A tulajdonos nem tartózkodott ott, titkárának adták át végül a kérdéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik