Belföld

Újabb adalékot csepegtetett Matolcsy lakásügyéhez a Népszabadság újságírója

Elhagyhatta a jegybankelnök a budai Várban eddig használt luxuslakást.

Napok óta nem látták Matolcsy Györgyöt abban a házban, amelynek egyik luxuslakását használhatta – ezt Facebook-oldalán írta Baksa Roland, a múlt szombaton hirtelen felfüggesztett Népszabadság újságírója.

Mivel a lap már nem jelenik meg, Baksa a közösségi oldalon tesz közzé adalékokat a korábbi cikkekhez, melyekben a jegybankelnök ügyeivel foglalkoztak. Néhány napja ugyancsak itt számolt be arról, hogy Matolcsy 2010-ben, már miniszterként megjelent a szegedi egyetem gazdaságtudományi karának diplomaosztóján, de nem hivatalos minőségében, hanem a családtagok és más meghívottak közt. Ekkor kapta diplomáját Vajda Zita, akit előtte két nappal vettek fel a minisztériumhoz, majd amikor Matolcsy jegybankelnök lett, követte az MNB-hez, ahol a legjobban fizetett dolgozók közé került.

Arról, hogy Matolcsy és Vajda között bizalmas viszony van, a Magyar Nemzeti Bank sajtósai szólták el magukat. A Népszabadság ugyanis csak Vajda feladatairól és javadalmazásáról érdeklődött, mire azt a választ kapták, hogy

Matolcsy György magánélete, a Matolcsy-házaspár válása magánügy.

Arról a múlt héten írt a lap, hogy a jegybankelnök egy olyan luxuslakást vehetett igénybe a budai Várban, amelynek tulajdonosa Patai Mihály, az Unicredit Bank elnök-vezérigazgatója és a Magyar Bankszövetség elnöke. Mindez a jegybank etikai kódexébe is ütközhet, a kereskedelmi bankok felügyelete ugyanis az MNB feladatai között van.

Az érintettek eddig nem cáfolták, hogy Matolcsy igénybe vehette az Unicredit-vezér lakását, de reagálás híján azt sem tudni, hogy a jegybankelnök fizetett-e ezért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik