Belföld

Orbánt fütyülve adták át az új MTK Stadiont

Ez a nap is eljött, csütörtök este avatták az MTK új stadionját. Az elmúlt pár hétben bőven akadt gond az új Hidegkuti Nándor Stadion megnyitása körül, hogy csak párat említsünk:

A várakozás ettől függetlenül nagy volt.

Annyira, hogy Orbán Viktor is beszédet mondott. Igaz, ennek sokan nem örültek

amikor Hajdú B. István felkonferálta Orbánt és Deutsch Tamást már erősen fújolt a közönség.  

Utána pedig, amikor már beszélni is szeretett volna Orbán, akkora füttyöt kapott, hogy alig tudta elkezdeni a beszédét. Ezt a videót Tóth Richi kollégánk készítette, aki kint van a meccsen.

A miniszterelnök először arról beszélt, hogy az MTK története ízig-vérig magyar történet.

Az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport. Az MTK köztudottan az újítás nagy mestere, a klubot is egy lázadó újítás hozta létre.

Magas fának hosszú az árnyéka, folytatta.

Az MTK a vérzivataros időket is túlélte. Megőrizte a zsidó polgári hagyományt, ami nélkül ma szegényebbek lennénk

– mondta.

Kollégánk azt is elmondta, habár telt házat ígértek, körülbelül 80 százalékban telt meg a stadion. Szintén tőle jött az információ, hogy a 7. percben

Orbán Viktor és Deutsch Tamás pezsgővel koccintottak. 

Ezen a képen pezsgő még nincsen a kezében, de már a VIP-ből nézi a meccset.

14646732_1241578535862167_724872025_o
24.hu

Magyar Testgyakorlók Köre

Az MTK, 1901. március 12-én alapította meg labdarúgócsaptatát. Első mérkőzésüket, abban az évben ősszel játszották a BTC vegyes ellen. Az eredmény 0–0 lett. 1912. március 31-én avatták fel az új MTK Stadiont, a magyar futball hőskorának lezárása pedig az I. Világháború volt. Ebben az időszakban érte el az MTK, a magyar foci történetének leghosszabb sikerszériáját. 1916 és 1925 között 10 bajnoki címet ünnepelhettek zsinórban. Erre az időszakra esett az MTK legnagyobb sikere, az FTC elleni 11:2 arányú győzelem.

1940-ben a fasiszta hatóságok „árjásítási” törekvéseinek nem tett eleget a csapat. 1940. július 8-án, a közgyűlés határozata megszüntette a Hungáriát. A klub inkább visszalépett a bajnokságtól, de nem engedett a nyomásnak. Egy év múlva 1941-ben, a fasiszta magyar hatóságok feloszlatták – az általuk zsidónak tekintett – MTK-t. Mártírhalált halt többek között a legendás elnök, Brüll Alfréd és olyan kiváló játékosok, mint Braun „Csibi” József vagy Nádler Henrik.

A II. Világháború után az MTK újraszerveződött, ez újabb sikerkorszak kezdete volt. Érdekesség, hogy a Ferencváros segítette ki stadionjával az MTK-t a háborút követő két évben. Az 1954-ben világbajnoki döntőt játszó Aranycsapatban több MTK-s is szerepelt: Hidegkuti Nándor, Lantos Mihály, Palotás Péter és Zakariás József. A labdarúgó-szakosztály 1901 és 2015 között 23 felnőtt magyar bajnoki címet nyert.

(mtk.com)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik