Belföld

Bojár: Emberiség elleni bűn, amit Orbán művel

Bojár Gábor (bojár gábor,)
Bojár Gábor (bojár gábor,)
"Pillanatnyi népszerűség érdekében a rasszista ösztönökre építeni emberiség elleni bűntett."

A Graphisoft alapítója a HVG-nek azt mondja, október 2-án bojkottálta a népszavazást. Mivel a Bokros Lajos vezette MoMa gazdasági programjával egyetért, részt vesz tanácsadó testületében, nagyra becsüli Juhász Péter (Együtt) kérlelhetetlen korrupcióellenes harcát és szimpatizál a Párbeszéd zöld programjával, eleget tett felhívásuknak. A távol maradók és az érvénytelenül szavazók visszaadták elveszni látszó hitét abban, hogy a népnek mégis megvan a magához való esze, még a hosszú, agresszív, hülyítő kampány sem érte el célját.

Szerinte a kormányfőnek a migráció ügyében több dologban is igaza van, ám éppen azok a legveszélyesebb hazugságok, amelyeknek van igazságalapjuk.

Emberiség elleni bűn

Orbán hatalmas bűne, hogy mindezt gyűlöletkampánnyal kötötte össze, ami a legmélyebb ösztönre, a rasszizmusra apellál. A rasszizmus sem alapvetően rossz: nélküle talán nem is lett volna evolúció, a rasszizmus tartotta össze a törzseket, segített növelni, megőrizni a vadászterületet. Ma viszont alapvető kulturális kötelességünk, hogy leküzdjük ezt az érzést, hiszen globalizált világunkban a rasszizmus szabadjára engedése mindannyiunk pusztulásával  járhat. Pillanatnyi népszerűség érdekében a rasszista ösztönökre építeni emberiség elleni bűntett.

Ő „ellenzéki összefogás” helyett inkább az igazságtalan választási rendszer által kikényszerített közös fellépésről beszélne. Hiába képviselnek ugyanis egyéb ügyekben mást például az általa is kedvelt pártok, bizonyos kérdésekben együtt kell működniük. Szerinte más üzletemberek azért nem támogatnak pártokat, mert közvélekedés, hogy azok úgyis eltartják magukat a korrupcióból. Bojár Gábor ennek kapcsán beszél a közbeszerzési anomáliákról, elárulja, hogy egyetlen egyszer, még 1982-ben ők is visszaosztottak 10 százalékot.

A konkurenciának örülni kell!

Bojár Gábor régóta bírálja a mostani kormányt, amely – szerinte – inkább csak ráérez arra, mit akar a nép, és azt csinálja. Nem alakítja, mit akarjon a nép. Ezért nincs nálunk államférfi, csak politikus.

Orbán Viktor erősen karizmatikus ember, lehetett volna államférfi is belőle, de nem álmodott elég nagyot, maradt politikus. Orbán nemzetellenes, történelmi bűne, hogy nem segítette a magyarokat abban, hogy megtanuljanak a saját lábukra állni.

Bojár egyébként már korábban is elismerte, hogy

a tömeges migráció – vagy „legújabb kori népvándorlás”, ahogy miniszterelnökünk nevezi – Magyarország és Európa hatalmas megoldatlan problémája, amire nem voltunk felkészülve

és neki fogalma sincs, hogyan lehet ezt jól kezelni. Szerinte „a magyarok többsége, a Fidesz mértékadó vezetői és a miniszterelnök nem rasszista.” Éppen ezért nem értette már korábban sem a plakátkampány célját.

A verseny a politikában, üzletben is hasznos

Bojár Gábor korábban ezt azért tartotta megmagyarázhatatlannak, mert a közvélemény-kutatások szerint minden korrupciós ügy, trafik- és földmutyi, Quaestor-botrány ellenére a Fidesz a legnépszerűbb párt, vezetője sokkal népszerűbb, mint bármelyik elődje volt több év kormányzás Nem értette, miért kellett a hívekben felszítani az egyik legmélyebb és legrosszabb emberi ösztönt, az idegenellenességet. 

Kiszámíthatóság a jogi szabályozásban és az adózásban, befektetés az oktatásba. Az állam leginkább ezekkel segíthetne a vállalkozásoknak – mondta korábban lapunknak a Graphisoft alapítója. Bojár Gábor akkor hátránynak nevezte, hogy az állam pénzzel támogatja a cégeket, mert azok nem a piaci versenyre, hanem a pályázati források megszerzésére készülnek fel.

A verseny Bojár Gábor szerint mindenképpen pozitív, mert a konkurencia mindig jó, hiszen a versenyhelyzet bizonyítja, hogy a piac valódi.

Egy igazi vállalkozó szeret versenyezni, és a sportolókhoz hasonlóan minél nagyobb a tét, annál nagyobb dicsőség számára, hogy ha megelőzi a konkurenseket.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik