Belföld

Ravasz trükk Rogán eltávolítására

Betiltanák a közpénzből fizetett propagandát. Több törvényt módosítanának.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvényt szigorítaná. Az ilyen cég – javaslata szerint – reklám- és egyéb fizetett kommunikációs tevékenységével nem befolyásolhatná a választók döntését. Választáson, népszavazáson, nem támogathatna politikai pártot, választáson jelöltet állító szervezetet, még önmagát sem reklámozhatná.

Az ellenzéki politikus átírná az államháztartásról szóló törvényt is. Állami pénzt reklámra, fizetett kommunikációra csak akkor lehetne költeni, ha

az a címzettek számára jogaik gyakorlásához és kötelezettségeik teljesítéséhez más módon nem biztosítható segítséget nyújt.

A költségvetési szerv kommunikációs tevékenysége sem irányulhatna a választók választáson, népszavazáson hozott döntésének befolyásolására, politikai párt, választáson jelöltet állító szervezet támogatására, költségvetési vagy bármely más, állami, önkormányzati szerv eredményeinek ismertetésére.

Stop a lopásnak is!

A javaslat indoklása szerint a magyar demokrácia működését főleg az átláthatatlan párt- és kampányfinanszírozás gátolja.

Ma pontosan ugyanúgy, teljes átláthatatlanságban működhetnek a pártok bújtatott és kevésbé bújtatott finanszírozási útjai, és pontosan úgy, csak hatékonyabban düböröghetnek a közpénzből folytatott kormánypárti kampányok, mint négy, nyolc vagy tizenkét éve.

A helyzet megváltoztatásáért Hadházy szerint el kell fogadni pártja kampányfinanszírozási reformját, de konkrét tilalmakat is elő kell írni a kormányzati és egyéb állami propaganda ellen.

Ennek hatása természetesen a jelöltek, a pártok és egyéb jelölő szervezetek esélyegyenlősége szempontjából is kiemelkedő, ám a tilalmat a korrupció elleni küzdelem is szükségessé teszi, hiszen jelenleg az állami hirdetések a sajtóhátország- és klientúraépítés mellett a közpénzek magánzsebbe juttatásában is komoly szerepet játszanak.

Ha a törvényt elfogadnák, gyakorlatilag munka nélkül maradna Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, aki csaknem egy éve irányítja az állami propagandát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik