Belföld

Parlamenti ügy lett az FTC-Újpest

Pintér Sándor szerint öngól a rendőrséget okolni.

A minapi FTC-Újpest rangadó után a Jobbik megkérdezte Pintér Sándort, tervezi-e a jövőben a Belügyminisztérium, hogy részben vagy egészében átveszi az MLSZ-től az OTP Bank Liga mérkőzéseinek rendezésével járó feladatokat. Az ellenzéki párt emlékeztetett arra, hogy Magyarország hagyományosan legnagyobb érdeklődéssel kísért rangadója a két ősi rivális, a Ferencváros és az Újpest csapatainak a találkozója. (A legutóbbi összecsapásról videónk itt!)

 Az OTP Bank Liga 11. fordulóját a közpénzből épült ferencvárosi stadionban, a Groupama Arénában rendezték, de a vendég újpesti klub internetes oldalán megjelent egy felhívás:

Felhívjuk szurkolóink figyelmét, hogy a rendőrség határozata alapján péntek este 20.00 órakor a helyszíni és az online jegyértékesítés is lezárul!

 A Jobbik szerint – noha lett volna még jegy – azok, akik a mérkőzés napján akartak venni, a meccsről a rendőrség határozata miatt lemaradtak. A lépés érthetetlen, fölösleges volt, mert – az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatásai szerint – ma már egy ilyen rangadón sem történnek rendbontások. Ez a Jobbik szerint főleg annak köszönhető, hogy az elmúlt évtizedben sokat fejlődött a szurkolói kultúra, az érintett csapatok drukkerei is együtt biztatták a válogatottat a franciaországi Európa-bajnokságon. Az ellenzéki párt szeretné, ha a rendőrség Alaptörvényben meghatározott feladataival foglalkozna.

Csak tudomásul vette a rendőrség

A belügyminiszter azt válaszolta, hogy a 2004-es Sporttörvény és a kormány rendelete szerint a szervezőnek kell a belépőjegy-eladást, a beléptetést, a szurkolótáborok elhelyezését és

folyamatos figyelemmel kísérését, valamint a sportrendezvény helyszínének elhagyását — a Rendőrség által meghatározottak szerint — a szükséges műszaki és biztonsági intézkedéseket megtéve úgy megszervezni, hogy a szurkolótáborok elkülönítése biztosított legyen.

 A bajnoki labdarúgó-mérkőzés előtt az FTC és az Újpest FC képviselői közösen állapodtak meg abban, hogy 2016. szeptember 23-án 20:00 órakor a vendégszurkolók részére a helyszíni és az online jegyértékesítés is lezárul. Ezt a rendőrség képviselője csak tudomásul vette, egyáltalán nem hozott olyan határozatot, amelyben a jegyértékesítés időpontját korlátozta.

A rendőrség nem tervezi átvenni a mérkőzések rendezésével járó feladatokat, csak a jogszabályok által meghatározott feladatkörét látja el. A sportrendezvény létesítményen belüli biztosítását akkor végzi közfeladatként, ha a sportrendezvény biztonsági minősítése kiemelt biztonsági kockázatú – tette hozzá Pintér Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik