Belföld

Drasztikusan csökkent 500 orvos fizetése a béremelés után

A pályakezdő orvosok ösztöndíjait a fizetésemeléssel együtt megszüntette az Emberi Erőforrások Minisztériuma, így 500 orvos fizetése 43 ezer forinttal csökkent – írja az ATV.

A minisztériumban tavaly januárban döntöttek arról, hogy a fiatal szakorvosok itthon tartására 5 éves program keretében bérkiegészítést fizetnek. Ezt most elvették tőlük.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában úgy fogalmazott, körülbelül 200 szakorvosról beszélhetünk, akik 2015-ben vagy előtte szakvizsgáztak és ösztöndíjban részesültek.

Mint fogalmazott, szerették volna, ha őket is bevonják a bértárgyalásba, de nem tartottak rájuk igényt. Hozzátette, szerinte alapvető elvárás, hogy senki ne vigyen haza kevesebb pénzt ma, mint tegnap.

Olyan jelzéseket is kapunk, hogy nagyon sok kórházigazgató úgy kompenzálja büdzsén belül a költségvetést, hogy az ügyeleti díjakat csökkenti. Volt olyan kolléga, aki azt jelezte, hogy szabadságon volt tíz napig a hónap elején, és arra a tíz napra arányosan nem kapta meg a béremeléssel járó fizetését

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik